Асен Василев: Токът може и да не поскъпне от 1 юли

10 април 2013 в 09:23 1973 2

Асен Василев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС
Асен Василев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС

Има резерви, така че токът от 1 юли да не бъде увеличаван.

Това каза в интервю за Нова телевизия служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Във вторник стана ясно, че и трите електроразпределителни дружества са заявили желание за покачване на цената на електроенергията за следващия регулаторен период. 

Прогнозното намаление цената на тока, Асен Василев коментира с думите: „Това е излишна мярка, която ще доведе до изкривяване на пазара и отново ще влезем в хаос в системата”.

По повод проверката на Еврокомисията, министърът посочи, че очаква тя да даде реалистичен поглед какво се случва в енергетиката като икономически взаимоотношения, както и „преглед на договорите, които имаме, за да се види доколко те съответстват на европейското законодателство. Имаме такива съмнения, наши юристи ги гледат, но трябва и Европейската комисия да се произнесе”. Той обаче отказа да уточни за кои договори става въпрос.

Василев подчерта, че е важно да се видят къде точно са изкривените взаимоотношения, защото „ако те се оправят, ще се открият доста големи резерви в системата, за да не се стигне до увеличение на тока”, посочи още той.

Министърът съобщи, че са започнали вътрешна проверка на част от цифрите, които са предоставяни. Имаме фотоволтаични централи, които са работили 32 часа в денонощието, открили са начин да минават през времето, каза той. Към момента само от системата на едно ЕРП имаме над 50 такива и проверките продължават, добави Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!