Брюксел влиза с фенерче и лупа в енергетиката

Последна промяна на 09 април 2013 в 16:04 1846 4

Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС
Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС

Европейската комисия прие да направи детайлен преглед на българския енергиен сектор. Това потвърждение от Брюксел бе получено днес в Министерския съвет и икономическото министерство. Проверката започва следващата седмица и ще се ръководи от Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК.

Експертите ще прегледат законовата рамка и структурата на българския енергиен сектор и ще се опита да набележи най-важните проблеми в него. В хода й евроекспертите ще проведат срещи с екипите на икономическото ведомство, енергийния регулатор и мениджъри на големи енергийни компании.

Проверката ще се фокусира върху следните ключови теми: правомощията и независимостта на енергийния регулатор; Българският енергиен холдинг и ролята му на българския енергиен пазар; структурата и дейността на националния електроенергиен пазар; структурата и дейността на газовия пазар, степента на диверсификация и спецификите на газовото производство; механизмите на ценообразуване в енергетиката.

Проверката беше договорена при посещението на министър-председателя Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2013 в 07:54

Крайно време е да се започне от някъде.

09.04 2013 в 18:56

А сега да видим, на тях дали ще покажат този толкова секретен договор с Газпром... който дори българските депутати нямаха право да видят! Защото вече е ясно, че там е заровено кучето... както и в Козлодуй със злоупотребите за милиони, за които покрай шоуто "Белене" удобно се мълчи...

09.04 2013 в 17:06

Това е унизително! На много хора в България е ясно какво не е наред в енергетиката! Защо са ни чужденци да ни го покажат? И какво, като комисията набележи най-важните проблеми в сектора? Сотир Цацаров заедно с другите подчинени на мафията магистрати ще покажат още един среден пръст на Европа и на НАС. Докато ги търпим, така ще е!

09.04 2013 в 17:00

Фенерче ясно - ток няма. Ама осраното положение се вижда и подушва отдалече.