Брюксел влиза с фенерче и лупа в енергетиката

09 април 2013 в 16:04 2363 4

Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС
Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС

Европейската комисия прие да направи детайлен преглед на българския енергиен сектор. Това потвърждение от Брюксел бе получено днес в Министерския съвет и икономическото министерство. Проверката започва следващата седмица и ще се ръководи от Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК.

Експертите ще прегледат законовата рамка и структурата на българския енергиен сектор и ще се опита да набележи най-важните проблеми в него. В хода й евроекспертите ще проведат срещи с екипите на икономическото ведомство, енергийния регулатор и мениджъри на големи енергийни компании.

Проверката ще се фокусира върху следните ключови теми: правомощията и независимостта на енергийния регулатор; Българският енергиен холдинг и ролята му на българския енергиен пазар; структурата и дейността на националния електроенергиен пазар; структурата и дейността на газовия пазар, степента на диверсификация и спецификите на газовото производство; механизмите на ценообразуване в енергетиката.

Проверката беше договорена при посещението на министър-председателя Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!