"Хеликон": На мястото на Евро Синема ще има кино. Без пуканки

28 май 2013 в 13:59 5640 3

Кино
Кино

Столичното "Евро Синема" ще продължи да функционира като кино  и след промяна на наемателя на помещението.

Това увериха официално от управата на книжарници "Хеликон", които спечелиха организирания от Министерството на културата търг за отдаване под наем на помещенията на столичния бул. "Александър Стамболийски" 57. Досега на това място се помещаваше "Евро синема" - част от София филм фест и домакин на редица други фестивали и любимо място за много киномани заради алтернативните заглавия в афиша му.

Киносалонът ще бъде запазен като културен център за прожекции, постановки, представяне на книги и пр., пишат "Хеликон". "Нещо повече - амбицията на „Хеликон” е киносалонът и прилежащите пространства да се превърнат в съвременен културен център. Екип от филмови експерти ще разработи програми за показ на стойностни игрални филми – български и чуждестранни; ще се даде възможност на българската и световната анимация, на българските и чуждестранните документални филми да намерят най-после своя път до зрителите. (...) И около залите няма да се продават пуканки", акцентират новите наематели. 

Краят на Евро Синема предизвика недоволство сред ценителите на седмото изкуство. Досегашните наематели на киното кандидатстваха и за новия търг, но не го спечелиха. В условията на търга имаше условие помещенията да бъдат изполzвани за културна дейност, но не бе поставено ограничението те са останат киносалон.

"Книжарници „Хеликон“ нямат лиценз за да стопаниват киносалон, сигурно ще извадят, но ще им бъде много трудно да се справят с това да запазят програмата толкова богата. Това, че помещенията остават кино, не значи, че остава това, което е сега. Знаем колко е трудно да се поддържа такава програма и им желаем успех. Не таим нищо лошо нито към „Хеликон“, нито към Министерство на културата, извинявам се, ако сме ги обидили. Просто искаме да продължим да работим тук“, коментира пшред OFFNews човекът, който досега е създавал програмата на Евро Синема Димитър Василев.  

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!