Quantcast

Новината, от която всички бягат

Иван Бедров Последна промяна на 06 май 2013 в 13:07 46072 20

Марин Райков Снимка: БГНЕС
Марин Райков Снимка: БГНЕС

 

В последния работен ден преди празничната седмица кабинетът "Райков" предприе най-решителната си стъпка - обяви началото на края на една много порочна схема. (Не)знайно защо обаче това не се превърна във водеща новина.

Коментар на Иван Бедров за Дойче веле:

Порочната схема, за която става дума, е добре позната на всички ни - държавните пари отиват в една банка, която си създава медиен монопол, който пък обслужва властта, която и да е тя. Сега обаче има нови правила - те вече са написани, а следващото правителство ще трябва или да ги изпълнява, или открито да ги отхвърли и да признае, че подкрепя описаната схема.

Най-важното действие на кабинета „Райков“ не се превърна във водеща новина, макар да води след себе си сериозна промяна. Почивните дни са удобно обяснение, но отбягването на новината само доказва колко развалена е средата и колко важно е да бъде сложен край на концентрирането на държавни пари в една банка.

Проблемът

Служебният премиер Марин Райков съобщи, че към 31 март 54% от парите на държавните фирми са били в една банка. Позовавайки се на банковата тайна, той не спомена името на банката, но всички знаем, че става дума за Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, която финансира медийния монопол на Ирена Кръстева и сина ù Делян Пеевски. Това са първите официални данни по въпроса.

Съгласно няколко непълни справки, публикувани от министерствата на финансите и на икономиката, през 2009 година концентрацията на държавни пари в една банка е била 35%, а следващата година - почти 70%. Никой никога не е публикувал конкретни цифри, но епизодичните данни говорят за сума от порядъка на няколко стотин милиона до над 1 милиард лева.

С огромния си и лесно придобит финансов ресурс тази група изкупи явно или скрито повечето медии в България, наложи контрол над рекламния пазар, навлезе мощно в интернет, извърши и няколко големи придобивания в индустрията. Какво са давали в замяна - не знаем. Виждахме само платената любов, с която обгрижваха правителството. „Брутално ме подкрепяха“, каза Бойко Борисов. От месец пък брутално го нападат.

Решението

Сега служебното правителство изготви задължителни правила, с които фирмите с над 50% държавно участие и над 3 милиона по сметките ще трябва да се съобразяват при избора на банка. Максималната допустима концентрация в една банка ще бъде 25%. Данните ще се изпращат в Министерството на финансите на всеки три месеца, а срокът за привеждане в съотвествие с новите правила е 6 месеца. Проектът за тези задължителни правила е публикуван за обсъждане на сайта на икономическото министерство, а след 10 дни правителството трябва да го утвърди окончателно - тоест, съвсем скоро нито една фирма няма да може да държи над 25% от парите си в една банка. Включително и в Корпоративна търговска банка.

Какво става с КТБ?

Вероятно пари ще бъдат теглени и от други банки, но поради липсата на официална информация те не са известни. За КТБ обаче можем да сме сигурни. Ето и малко конкретни числа: преди два месеца кредитната агенция „Фич“ публикува доклада си за рейтинга на Българския енергиен холдинг, който обединява фирмите от държавната енергетика. В доклада се твърди, че фирмите от холдинга имат общо 717 милиона лева, от които 87% са в една банка - в Корпоративна търговска банка, естествено. Тъй като обаче холдингът ще трябва да прилага новите правила, до средата на ноември парите му трябва да бъдат разпределени така, че не повече от 25% да са в една банка - тоест, приблизително 180 милиона лева. Простата сметка показва, че за шест месеца енергийните фирми ще трябва да изтеглят почти 445 милиона лева от КТБ. Общата сума на изтеглените от банката пари може да се окаже много по-голяма, но със сигурност няма да е по-малка.

Обаче...

За всички е ясно, че подобно действие може да застраши стабилността както на конкретната банка, така и на цялата система. Спомените от серийните фалити на банки през 1996/1997-ма още са живи. За бъдат предотвратени евентуални сътресения, ще има период на приспособяване, обяви финансовият министър Калин Христов. Той дойде в служебното правителство от БНБ, където ръководеше управление „Емисионно“ - тоест, валутния борд. Затова неговото уверение, че няма да има сътресения, предполага някаква предварителна подготовка и съгласуваност с централната банка.

В същото време премиерът Райков и министър Христов не обещаха пълна прозрачност, а само данни за това коя фирма е надхвърлила лимита от 25% в една банка и с какъв процент го е надхвърлила. Конкретната сума няма да се съобщава - заради банковата тайна. Тази позиция обаче едва ли ще удържи дълго, тъй като вече има прецеденти и министерствата публикуват отделни данни след запитвания от страна на журналисти. Евентуален отказ за предоставяне на данни по Закона за достъп до обществена информация трудно би издържал и в съда. Поради което може да се смята, че пътят към диверсификация и прозрачност е открит.

Остава правилата да бъдат спазвани. Това няма да е работа на този премиер и на този финансов министър, тъй като мандатът им изтича малко след изборите. Направеното от тях обаче ще бъде тест за следващото правителство - дали ще заеме принципна позиция и ще продължи започнатото, или отново ще падне жертва на медийния монопол и ще продължи да храни с държавни пари една-единствена банка. Която и да е тя.

Автор: И. Бедров; Редактор: Д. Попова-Витцел

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.09 2013 в 11:03

Доколкото мернах напоследък КТБ са купили японската банка. А познайте коя друга банка ще почне да държи държавните пари....

27.09 2013 в 17:02

Струва ли си изобщо да коментираме - Ние не приехме закон за лустрацията. В банките никой не посмя и не поиска да прочисти мрежата на ченгета-контролиращи пътя на парите. Така банките в т.ч. и БНБ си останаха топли убежища, управлявани от бившите- сегашни служби. Не вярвям някой да спечели дело срещу тях те ,за рпазлика от протестиращите наивници са много добре организирани, дори когато една групировка е в конфликт с друга себеподобна. Жалко за малкия човек, винаги е излъган. Жалко и за Бедров - много добър журналист.

21.09 2013 в 09:20

В ретроспективен план Бойко навремето събра бизнеса в недостроената Техноарт - ОББ, за да точи от едно кранче заедно с Общинска. А по-късно заявяваше "Нямам приятели" и само режеше лентичките. А народът можеше през това време само да превключва каналите, за да не се дразни.

30.05 2013 в 10:35

това значи ли ,че се очакват фалити на банки.

21.05 2013 в 23:02

Уважаеми, Бедров,
абсолютно нищо ново не казвате. Новината си беше НОВИНА и всички сериозни икономически сайтове я обявиха далеч преди да я забележите. Всъщност това е предложение на министъра на икономиката в кабинета на Борисов - Делян Добрев.

10.05 2013 в 02:19

Да, държавните и общински финансови активи трябва да бъдат само и единствено във БНБ...ама ми беше неудобно да го напиша, щото се опасявах, че няма кой да разбере за какво точно става дума...не че още не си мисля така, като чета някои от коментарите...

07.05 2013 в 03:42

Цитат от една МНОГО ТОЧНА публикация (Никола Ников, 12.04.2010г., гр. Русе):

" ... Един от водещите специалисти по банково дело у нас смята, че без никакво основание на банкерите и хората натрупали огромен финансов ресурс е предоставено правото да разполагат и да търгуват с народния суверенитет, с делегираното от народа право да се упражнява власт над него. Освен това той „свенливо” изказва своя оптимистична прогноза: „Светът да разбере, че не са финансите двигателят на икономиката, а икономиката е двигателят на финансите”!!!

Не е ли дошло време, на фона на финансовата криза, и от позициите на скъпо струващия исторически опит, вместо да чакаме „СВЕТЪТ да разбере и да ни спусне директива”, гражданите да започнат открити дискусии по темата „Какви пречки среща Правителството при упражняване предоставяното право да ръководи икономическите процеси?”, онези процеси, от които зависят именно благоденствието, сигурността и бъдещето на нацията.

Не е ли дошло време да се обсъди открито, честно и смело как се гарантират от Правителството онези фундаментални човешки права, за реализирането на които се водят политически дебати, народът сваля негодни управляващи и предоставя властта, след законно проведени демократични избори, на Ново Правителство, което да бъде истински гарант и пазител на живота, щастието, сигурността и бъдещето на народа, на гражданите?

Това е особено наложително след приемането на последния Закон за БНБ, където има потресаващи несъответствия между конституционните гаранции за демократичния политически режим в нашата страна и финансовите механизми, на който би следвало да се опре този политически режим. Когато един режим се определя за „демократичен” стремежът на всички финансови институции, когато те претендират, че уважават Конституцията на страната, е да създадат такива финансово-икономически механизми (правила), които да гарантират демокрацията, да защитят интересите на народа. А интересите на народа са „парите да бъдат в негови ръце”: широките народни маси да имат постоянна и добре платена работа; от техните спестявания и отчисления от заплатите да се формират държавните инвестиционни фондове и гаранционните пенсионни фондове; на основа спестяванията на народа да се построят предприятия от сектора на ежедневните консумативи (енергия, храна, облекло, подслон, транспорт, комуникации, образование, здравеопазване), които да не разпределят печалба, а да продават стоките на цена, близка до производствената, така наречените предприятия с „обществено полезен капитал”. Само включването в Закона за БНБ глава, озаглавена „Отношение между Българската народна банка и държавата” вече трябва да ни изпълни с безпокойство. Нима БНБ е Държава в държавата??

Но проследявайки текстовете в Закона все повече се убеждаваме, че неговите създатели са целели тъкмо това: да предоставят на определени нелегитимни сили в държавата, които, след като овладеят институцията за кръговрата на парите, да определят облика политическия режим и нарушат спокойствието в страната.

Чл.44 от Закона за БНБ гласи буквално следното:

„При упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията си по този закон Българската народна банка, управителят и членовете на управителния съвет са независими и нямат право да искат или да приемат указания на Министерския съвет и на други органи и институции. Министерският съвет и другите органи и институции нямат право да дават указания на Българската народна банка, на управителя или членовете на управителния съвет.”

Как така финансовата институция, която се води, че принадлежи на народа, „народна банка”, и то на българския – „българска народна банка”, няма да се подчинява на Правителството, което е получило право да се упражнява народния суверенитет по силата на редовни, свободни, тайни и честни избори??
Чий суверенитет упражнява Българската народна банка, чия суверенна воля разпорежда в нея, освен волята на българския народ, изразявана от неговото Правителство?
Приемането от Народното събрание на Закон за БНБ, в който са заложени противокунституционни текстове и не демократични принципи, не крие ли постоянна опасност страната ни, в „един прекрасен момент”, да се окаже пак в положението на 1996-1997г. или в това на Германия след Първата световна война??

Защо това не забелязва никой и не протестира?
Къде е Президентът, Главния прокурор, опозицията в Народното събрание, за да сезират Конституционния съд? А как ще се произнесе той??? ..."

ЧЕТИ ТУК :
http://www.kpetkov.eu/pyrvoto-germansko-ikonomichesko-chudo-i-poukite-za-novata-bylgarska-ikonomicheska-politika?fb_ action_ids=10200960303553641&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=28838148123758 2

07.05 2013 в 03:35

Абсолютно вярно - частните банки така или инъче са мафия по цял свят, но донякъде и държавните. Мисля че мястото им е направо в Централната Държавна Банка (БНБ), която по конституция трябва да е донякъде независима и от правителството ...

06.05 2013 в 23:48

Новината в за 4-те големи телевизии в България, ама уви. Може би искат да се предпазят от грешките на другите -виж Кипър. ПО въпроса с диктуването на информация от страна на медиите ето поредния пример ( frognews.bg/news_53779/Skandal_v_BTV-Dimitar_TSonev_otkazva_da_spazva_tsenzurata )

06.05 2013 в 23:27

Не съм прочел проекта, който май друг трябва да го приеме и изпълнява ... Иначе практика за това има за резервите на пенсионните фондове и застрахователите. Друг въпрос е, че последните се контролират от една агенция. Кой ще контролира по-многобройните държавни структури ... нова бюджетна структура?