Главният инспектор към ВСС подава оставка

Елица Мартинова 25 октомври 2013 в 10:51 2427 2

Ана Караиванова, Снимка: БГНЕС
Ана Караиванова, Снимка: БГНЕС

Главният инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет Ана Караиванова е депозирала оставката си в деловодството на Народното събрание.

Това заяви самата тя при изказване в пленарна зала по време на обсъждане на Обобщение годишен доклад за дейността на ВСС за 2011 г.

"От няколко месеца оставам с впечатлението, че моето оставане на поста след изтичането на срока ще е единствената причина за евентуален негативен доклад на Европейската комисия. В тази връзка заявявам, че вече съм депозирала оставката си в деловодството на Народното събрание. Уважаеми депутати, оттам нататък нещата са във Ваши ръце", заяви Ана Караиванова.

Новината за оставката на Караиванова идва, след като вчера вицепремиерът Златанова упрекна депутатите, че са събрали конституционно мнозинство за мораториума, но не и за да изберат нов главен инспектор към ВСС.

"Най-интересното е, че се събраха в конституционно мнозинство, все пак, в този парламент, въпреки многократните уверения към мен от други парламентарни групи, че това не е възможно. Лошото е, че е възможно по погрешна тема. Много по-добре би било темата на това мнозинство, което се събра, да бъде, например, изборът на главен съдебен инспектор", коментира вчера Зинаида Златанова.

Мандатът на Караиванова изтече в началото на тази година, но и двата парламента, които се смениха от март досега, не успяха да постигнат консенсус по кандидатурата за нов главен инспектор. За избора на този пост е необходимо конституционно мнозинство в парламента, т. е.  най-малко 160 депутати.

В началото на октомври Съюзът на съдиите в България излезе с отворено писмо, в което предупреди, че протакането на избора за нов главен инспектор може да компрометира решенията на Висшия съдебен съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!