Гласуваме за бъдещето на ядрената енергетика в България

Вероника Шербанова 27 януари 2013 в 06:00 1487 0

Референдум, Снимка: БГНЕС
Референдум, Снимка: БГНЕС

В България днес се провежда първият демократичен референдум с въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?“.

Гласуването на националното допитване започва в 6.00 часа и продължава до 19.00 часа днес.

Гласоподавателите могат да дадат своя вот в секция по постоянен адрес или по настоящ адрес, ако предварително са заявили това свое желание. Задължително е легитимирането с лична карта.

Всеки ще получи от секционната избирателна комисия бюлетина и плик, с които влиза в кабината за гласуване. Там със син химикал трябва да отбележи своя избор между „да“ и „не“ на въпроса на референдума със знак „хикс“. След това бюлетината се поставя в плика, който пуска в изборната урна.

За гласуване в националния референдум са открити 11 600 избирателни секции. Общият брой на гласоподавателите е 6 949 120. 1773 души са заявили желание за гласуване в чужбина. Поради това са разкрити 44 изборни секции в 35 държави.

Учениците и студентите редовно обучение ще могат гласуват в избирателна секция в града, в който учат, като трябва да представят документ за самоличност, заверена студентска или ученическа книжка и декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

От 6 до 20 часа днес в София е забранена продажбата на алкохол, с изключение на бира.

Референдумът за изграждането на АЕЦ „Белене“ беше иницииран от БСП. Партията събра над 770 000 подписа за провеждането на допитването. След гласуване в парламента беше уточнена формулировката на въпроса и от него отпадна конкретизирането на площадката.

За да бъде обявен референдумът за валиден, в него трябва да са гласували толкова избиратели, колкото и на последните парламентарни избори – 4 345 450 души. Ако са участвали над 20% от общия брой на избирателите, отговорът, който преобладава, ще бъде оформен като проекторешение и ще влезе за разглеждане в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови