Денят на безсмисления референдум

Владимир Йончев 25 януари 2013 в 23:52 9829 53

Гласуване, при което всеки отговор е грешен
Гласуване, при което всеки отговор е грешен

По-тъп референдум от този в неделя не може да се измисли.

Целта му е управляващите да легитимират правото си да вземат каквото и да е решение по темата "Белене".

А единственият ефект е, че се минират всички бъдещи референдуми.

Въпросът е идиотски: "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?"

Кажете, моля, какво точно ви питат:

а) да строим "Белене";

б) да разширяваме "Козлодуй";

в) да строим нова централа в Горно Нанагорнище, например.

Може да кажете, че отговорът се подразбира, но няма да е вярно. Каквото и да отговорите, нищо не казвате.

Хайде да си представим, че отговорите с НЕ на въпроса. Какво всъщност твърдите?

а) Че сте против атомната енергетика и трябва да се закрият Пети и Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй";

б) Че АЕЦ "Козлодуй" трябва да работи само с Пети и Шести блок, но не трябва да се строи "Белене";

в) Че сте против "Белене" (строеж на нова централа) и искате да се разшири "Козлодуй" със Седми, Осми, Девети и Деветдесети реактор.

Обещавам ви, че каквото и да сте имали предвид, видни политици от мащаба на Яне Янев, Р. Овч. и Делян Добрев ще го изтълкуват както им е угодно.

Ако отговорите с ДА, какво подкрепяте? Всемирния прогрес, който ще спре, ако не пуснете бюлетина? Исконното право на Р. Овч, Бого Манчев и не знам кой си още да прибират комисионни? Правото на ГЕРБ да увеличи цената на "Белене" от 4 на 21 милиарда, както си прави устата? Организационното единство на БСП?

Аз например съм убеден привърженик на атомната енергетика. Но съм против далаверата "Белене" и  смятам, че тя трябва да бъде прекратена. Как трябва да гласувам?

Резултатът е безсмислен. Ако на референдума отидат под 50%, той все едно не се е състоял. Даже под 60%, защото в избирателните списъци има 800 000 мъртви души, които ги държат за фалшифициране на парламентарните избори. Сега, за разлика от юни, мъртъвците едва ли ще пускат бюлетини. Но ще вдигат базата за избирателната активност.

Ако вземе да стане някакво чудо и гласуват над 50% от електоралните единици, т.е. 60% от живите хора, референдумът ще бъде приет за сведение. И ако вотът на народа не изнася на някого, това сведение няма да го вземат предвид. Гнусничко, а?

Темата е абсурдна. Откъде накъде ще ме питат мене за атомна енергетика, от която хал хабер си нямам. Защо искат с моята некомпетентност, която с готовност си признавам, да крият своята некомпетентност?

Има толкова въпроси, които плачат за референдум. Например да има ли кръчми за пушачи или цигарите да са забранени навсякъде. Без да е професор по атомна физика, всеки човек има достатъчно житейски опит, за да избере своя отговор. Но не ни питат за това, за да се джафкаме като кучета, докато си редят далаверките с "Белене".

А като казахме "кучета" - каква по-добра тема за референдум от уличните помияри. Още някогашният кмет Софиянски се оплакваше, че каквото и да направи по тази тема, все има "за" и "против". Да се гласува веднъж и да се свърши! Да, ама ще секне приходът от бездомните кучета за жената на Миро Найденов, понастоящем министър, а преди това шеф на "Екоравновесие".

Вместо правителството да си организира протести и контрапротести и да праща горката г-жа Цецка Цачева на тях, може да пита на референдум да се строи ли втори лифт на Банско или не. И съм сигурен, че всеки, който е минал покрай това чудо на урбанизацията ще има мнение по въпроса. 

Но тия въпроси ще останат незададени. Защото след тъпанарския референдум в неделя, ще имаме такъв махмурлук от безумието, в което сме участвали, че едва ли ще искаме да го повтаряме скоро.

Референдумите са прекрасен инструмент на демокрацията, н0 трябва да се ползват по предназначение. И понеже от философия отбирам, за разлика от атомна енергетика, искам да им обясня на тъпите политици каква е разликата между пряката и представителната демокрация и защо референдум за "Белене" е абсурден.

Пряка демокрация е имало в Спарта. Събирал се е целият народ на площада. Геронтът пита: "Кой е ЗА?" и народът вика. После пита: "Кой е ПРОТИВ?" и народът пак вика. Накрая геронтът отсъжда кой е викал по-силно. Често обратно на нормалния слух, но като няма уред, с който да се мерят децибелите, това е положението.

Някой си Лок в Англия подробно обяснил, защо представителната демокрация работи по-добре. Вместо всички английски селяни да се вдигат до Лондон, за да викат на площада, по-добре да си пратят представител и той да вика вместо тях. Казват му депутат и с него се сключва обществен договор. Този паразит ще стои на топло в парламента и ще взема парички от работливите селяни, но ще им спести пътните разходи. Ако случайно се издъни и не успее да артикулира добре какво те са имали предвид като са го пратили от село в Лондон, ще го сменят след 4 г.

И понеже се предполага, че паразитът ще се поизучи малко, на него му се възлага да решава неща, от които селяните не разбират. Но нали точно затова са избрали депутат, който да реши в техен интерес това, за което те нямат компетентност.

В историята има такива моменти, в които едно малцинство трябва да вземе решение, дори то да не се харесва на мнозинството. Ако е правилно, този политически елит ще влезе в историята, ако е грешно - ще го бият с камъни. Това също е част от обществения договор - всяка професия си има рискове.

Хубаво, ама ония горе много ги е страх да не ги бият с камъни. И затова много държат да питат народа. А както видяхме по-горе, каквото и да каже народът, те ще направят каквото си искат.

Референдумът е нужен, когато избирателите искрено са разделени за нещо, за което имат мнение (например цигарите и кучетата). Толкова разделени, че даже финият депутатски слух не може да разбере накъде духа вятърът. Тогава идва на помощ пряката демокрация. А за каква пряка демокрация може да става въпрос при атомната физика и секретните договори?

През 2006 г., когато на балотаж се оказаха агент Гоце и Волен Сидеров, отидох до секцията, за да се уверя, че не ме е мързяло. Стоях една минута пред вратата, за да се уверя, че решението ми е обмислено. Направих "кръгом" и си тръгнах.  Защото такъв избор е обида за демокрацията.

Същото смятам да направя и в неделя. Защото този референдум не е истински. В него не искат мнението ми. Искат да използват гласа ми за оправдание на следващата глупост в тази порочна сага с много комисионни и никаква енергетика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews