ГЕРБ вкара петима във ВСС, сините останаха без представител

Юлиан Христов 26 септември 2012 в 11:17 3626 2

Депутатите изслушват кандидатите за ВСС от парламентарната квота, Снимка: БГНЕС
Депутатите изслушват кандидатите за ВСС от парламентарната квота, Снимка: БГНЕС

Петима човека на ГЕРБ, по двама от Коалиция за България и ДПС и по един от "Атака" и РЗС влизат в състава на новия Висш съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. 

11-те кандидати бяха избрани във вторник сутринта след гласуване за всеки един от общо 17-те издигнати кандидатури.

Сините останаха без свой представител в новия ВСС, след като кандидатурата на конституционния съдия Владислав Славов беше отхвърлена, след като за него гласуваха едва 18 от народните представители. Депутатите отхвърлиха и една от най-силните кандидатури на БСП - шефа на Националната следствена служба Бойко Рашков.

Без нито един глас против и едва шестима въздържали се депутатите избраха кандидата на ГЕРБ Юлиана Колева. Останалите кандидати, предложени от ГЕРБ, които влизат в състава на бъдещия съвет, са Каролина Михайлова, Мария Кузманова, Светла Петкова и Соня Найденова.

По двама души имат Коалиция за България и ДПС. Това са съответно: Галина Пачовска-Карагьозова и Незабравка Стоева, и Васил Петров и Магдалена Лазарова-Проданова. От РЗС в новия състав на съвета от парламентарната квота влиза Димитър Узунов, а от "Атака" - Ясен Тодоров.

С днешния избор е ясен целият състав на новия ВСС. Прокурорите излъчиха за свои представители Камен Ситнилски, Михаил Кожарев, Елка Атанасова и Румен Боев. От квотата на следователите беше избран Румен Георгиев. Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева и Калин Калпакчиев пък са имената на съдиите в новия ВСС. Най-вероятно първото заседание на новия състав на съвета ще се проведе на трети октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!