Европол: България има доста силна теза за "Хизбула"

05 февруари 2013 в 18:47 2653 2

Атентатът в Бургас. Снимка: БГНЕС
Атентатът в Бургас. Снимка: БГНЕС

Българските власти имат доста силна хипотеза, че това е дело на "Хизбула".

Това заявява в интервю за "Асошиейтед прес" директорът на "Европол" Роб Уайнрайт, цитиран от "Дневник". 

От това, което съм видял по този случай - очевидните много силни връзки с Ливан, оперативните действия при извършването на терористичното нападение и други разузнавателни данни - смятат, че това допускане е основателно, коментира още Уайнрайт. 

Шефът на "Европол" допълва още, че атентатът, както и вълната от нападения срещу израелци през последната година, са сигнал, че съществува реална заплаха за израелските граждани и евреите в Европа.

"Дори да не са го извършили от "Хизбула", очевидно атентатът е дело на организация с възможности да действа в чужбина, така че заплахата остава. Не искам да преувеличавам размера на тази заплаха, но смятам, че органите на реда трябва да си вземат поука от този инцидент и да се подготвят да възможността най-малкото от подобни нападения в Европа."

Според него в разследването на атентата в Бургас от миналото лято не са открити директни връзки с на извършителите му с Иран или с някоя от свързаните с "Ал Кайда" терористични групировки.

Това обаче противоречи на твърденията на отстранената от разследването следовател Станелия Караджова. От нейните обяснения става ясно, че атентаторът е разполагал с мароканска СИМ-карта, а Мароко е място, на което “Хизбула” няма присъствие. Там по-скоро има сили на “Ал Кайда” заедно с Мароко, Алжир, Мали.

В началото на ноември пък "Европол" и "Интерпол" бяха на коренно различни позиции по отношение на българското разследване. Генералният секретар Роналд Ноубъл обяви, че “Интерпол" отчита липсата на напредък в разследването по атентата в Сарафово като аномалия въпреки общите усилия на много държави”. Няколко часа след това изказване  директорът на "Европол" Роб Уейнрайт заяви, че бил впечатлен от напредъка на българските власти в разследването на атентата в Бургас, след като бил запознат за работата на българските служби лично от вътрешния министър.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!