Николай Младенов: Война с Иран е фантастичен сценарий

OFFNews 06 февруари 2013 в 09:30 2127 0

Николай Младенов: Война с Иран е фантастичен сценарий

Война с Иран е фантастичен сценарий, а повод за военен конфликт не може да се търси от атентата в Сарафово.

Това становище изрази пред БНТ министърът на външните работи Николай Младенов. Той заяви, че се търсят всякакви възможности за преговори с Иран. "Трябва да бъде даден шанс за преговори с Иран", смята министърът, като заяви, че престои среща ЕС-Иран, която ще се проведе в Казахскан и на която ще бъде обсъдена ядрената програма на страната.

"България е част от ЕС и НАТО и ние защитаваме определена политика на ценности. Ние не сме глобална суперсила, но не сме и безгласна буква. Ние сме страна член в ЕС и отстояваме позицията си", категоричен е Младенов. Той заяви, че решението за "Хизбула" не е взето под натиск, а е базирано изцяло на фактите от разследването. Той обясни, че ако става въпрос за натиск, то по-скоро е имало такъв, който е бил против обявяването на "Хизбула" за автор на атентата в Сарафово.

Международните реакции ни дават увереност, смята министърът. "Ако бяхме скрили това, което вчера беше представено, ако се бяхме подали на изкушението да замълчим, тогава заплахата за нас щеше да е много по-голяма", каза Младенов. 

Според него в момента трябва да се работи по три важни насоки: на всички да стане ясно, че не може хора безнаказано да атакуват Европа и че такива хора ще бъдат докарани до съд и присъда; ние ще сътрудничим с ливанските власти; ще започне дискусия и ще се търси консенсус на ниво 27 страни в ЕС, като дискусията ще стъпи на данните от разследването на атентата

Няма държава в ЕС която може да се позволи да не се вълнува от проблема с тероризма, категоричен е Младенов, като посочи, че все повече са страните в Европа, които са се сблъсквали в тероризма. 

Политическото говорене на опозицията по атентата не е нормално, смята още министърът. "Това е разочароващо говорене. Това, че някой те натиска да вземеш решение, е в главите на българските социалисти и "Атака", каза още Младенов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови