Quantcast

Версията за "Хизбула" се пропука

Последна промяна на 06 февруари 2013 в 09:09 12868 12

Атентатът в Бургас. Снимка: БГНЕС
Атентатът в Бургас. Снимка: БГНЕС

Версията за авторството на атентата в Сарафово се пропука, след като днес главният прокурор Сотир Цацаров изнесе подробности около разследването. 

Пред БНР той заяви, че в серията съдебни поръчки, които българското разследване е направило, е включвало искане до Мароко. Това е държавата, в която "Хизбула" нямат структури. В същото време Мароко, заедно с Мали (където в момента Франция води военна операция срещу ислямистите) и Алжир, е сочена за територия, на която са разположени клетки на "Ал Кайда". 

Наред с това в Мароко има голяма израелска общност, което също е в противоречие с ливанската следа в атентата.

В подкрепа на думите на главния прокурор е и изказването на отстранената от разследването следовател Станелия Караджова, която през януари в интервю за "24 часа" обясни, че атентаторът в Бургас е разполагал с мароканска СИМ-карта. След вчерашното съобщение на вътрешния министър Цветан Цветанов, с което "Хизбула" беше посочена като автор на атентата в Бургас, не беше дадена възможност за задаване на въпроси. Така не стана ясно дали оповестените данни са от българското или израелското разследване и дали не се работи и по друга версия за атентата, свързана с "Ал Кайда"

Два дни след атентата в Бургас отговорност за него пое "Ал Кайда - Джихад". Тогава в съобщение, разпратено до западни медии на 21 юли, се казваше, че една от групите на организацията, "подпомогната от Аллах, успя да взриви автобус, пълен с израелски туристи, грабители на светите земи, след внимателно проследяване".

Станелия Караджова до известна степен е избързала с резултатите и е направила изявлението си без да е имало координирано решение, заяви днес главният прокурор. Според него тя е съобщила факти, които към онзи момент е можело да попречат на разследването.

Днес главният прокурор съобщи и друга подробност от следствието. Автобусът в Сарафово е трябвало да се взриви в движение, а не на паркинга пред летището. Това означава, че е търсен ефект за повече жертви, но "по едни или други причини взривното устройство се е задействало по-рано". Цацаров обясни, че най-рано през април може да бъде проведен следствен експеримент  от който да станат ясни детайли по взрива. За целта са осигурени два автобуса, а експериментът се финансира частично от "Европол". Вероятното място, на което ще бъде извършен експериментът е авиобаза на Министерството на отбраната

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2013 в 00:13

Версията на Хизбула се пропука, защото Цацаров бързо се показа като куче с изпусната верижка.

"Пред БНР той заяви, че в серията съдебни поръчки, които българското разследване е направило, е включвало искане до Мароко. Това е държавата, в която “Хизбула” нямат структури. "

Супер. Някой посочил ли е какво е било искането, и какъв е бил отговорът? Никъде не се казва, че терористите са били мароканци, или че са имали връзки с Мароко. Всичко, което се казва, е че е отправено искане до Мароко. Може отговорът да е бил "да", може да е бил "не", а може искането да е било от съвсем различен характер. Във всеки случаи са длъжни да проверят всички възможности. Което е включило и Мароко.

Но, мислете с главите си и разберете, че това не означава, че атентатът има връзка с Мароко. Единственият извод е, че Цацаров ще бъде изключително огромен проблем.

06.02 2013 в 17:17

Има една българска поговорка:Голям залък лапни,голяма дума не казвай!!
Още една:Казана дума,хвърлен камък!!
Някой цвъкат като птички по българското реноме!Престанете или се махайте!

06.02 2013 в 15:21

И какъв е резултатът от всичко? Пак Цецо изяде лайната... Колко пари са му дали американци и израелци за гръмките изказвания?

06.02 2013 в 15:20

В малка държава, където всичко се знае, която прави съвместни заседания с правителството на Израел, където израелските тайни служби са по-влиятелни от местните тайни служби - вината за атентат срещу израелски граждани си е изцяло на въпросните тайни служби. Да не ни вкарват в техните военни планове, а да си гледат работата. Народа няма да ги търпи тези маньоври.
И американците да внимават, щото тая работа не е като оная. Базите им у нас могат да бъдат сринат за един ден и това ще е деня, в който излети първия самолет от наша територия за да атакъва Иран или Сирия. Те сами ще ни освободят от цебе си както е тръгнало!

06.02 2013 в 15:17

Само факта че уволниха следовател по делото, показва, че разследването в България няма никакво значение, а трябва да се намерят подходящите виновни. Иран и Ливан не са толкова богати, че да си купят правителство, дори и на най-бедната и мизерстваща страна в ЕС, ама виж - Израел и САЩ направо могат да натресат правителство на страни, които.... хайде да не мразим страната си.
Има страни в които престъпниците си купъват политици - у нас направо влизат през парадния вжод на властта, и не от вчера.

06.02 2013 в 15:14

да не забравяме, че ал-каеда също бият по евреи. някой да си спомня 2003 г атентатите в Казабланка дето бяха срещу еврейски цели? Или пък в Тунис, 2002? Ами предотвратените след онази кацапница през март 2003 в Испания, дето също целяха мирни хорица от същото потекло?

06.02 2013 в 13:31

ИСКАМЕ БУДА! ИСКАМЕ БУДА! ИСКАМЕ БУДА!!!

06.02 2013 в 12:23

А дали се пропуква версията не е толкова важно. По-важно би било да се докаже, ако изобщо има такива намерения.

06.02 2013 в 11:56

Наистина доста смешно заглавие и статия. Т.нар. атентатор не е бил чисто камикадзе, не е знаел че ще се взриви до автобуса, можеше да ползва и исландска сим карта... А ливанската следа идва от друга посока, не знам дали е излязла още по вестниците. Да, доказателствата наистина са косвени, ама ако са взривени руски туристи и в района се мотаят чеченци напуснали България часове след взрива, едва ли е извършено от ИРА. Или Фронта за освобождение на Западна Африка.. Ние просто сме били удобно място да убият няколко евреи от тези които ги мразят, това е.

06.02 2013 в 11:51

Само да се има предвид, че в Мароко израелци няма; като другите страни в региона, и там са изключително анти-израелски настроени. Еврейска общност има, но чак голяма, максимум 6000 души.

И въпреки това, дори да пренебрегнем тази двойна неточност, каква е точно логиката в "Наред с това в Мароко има голяма израелска общност, което също е в противоречие с ливанската следа в атентата."

Не мога да разбера точно как се пропуква версията?! Освен Мароко, други поръчки не са ли правени?!