Канада потвърди: Единият терорист е бил с канадско гражданство

06 февруари 2013 в 08:05 1376 0

Атентатът в Бургас Снимка: БГНЕС
Атентатът в Бургас Снимка: БГНЕС

Канада потвърди, че единият заподозрян за нападението над израелски туристи в България е с двойни гражданство – канадско и ливанско, съобщава “Аруц Шева”, цитиран от "Фокус".

След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че със сигурност са установени три лица, съпричастни с атентата. Двама от тях имали канадско и австралийско гражданство.

Канадският външен министър Джон Беърд съобщи, че посоченият от българските власти като терорист от „Хизбула”, замесен в планирането на нападението през юли убило шестима души, е с „двойно жителство” живеещ в Ливан. 

„Фактът, че България е открила убедителни доказателства за участие на „Хизбула” в това масово убийство, за съжаление, не е изненадващ. Това е още едно доказателство за поквареността на „Хизбулла”, каза Беърд. 

„Ние призоваваме ЕС и всички партньори, които все още не са го направили, да включат „Хизбулла” в списъка на терористичните организации и да преследват терористичните актове, извършени от тази брутална организация, до възможно най-голяма степен”, допълва канадския премиер.

„Канада приема информацията за участието на живеещо в Ливан лице с двойно гражданство много сериозно и работи с българските власти”, каза още канадският външен министър.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън каза във вторник, че „трябва да бъдат обмислени резултатите от разследването”. В изявление на Аштън се посочва, че към резултатите от разследването трябва да се подходи сериозно, тъй като те се отнасят до терористична атака на територията на ЕС, довела до смъртта на невинни хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!