ЕС решава дали да вкара „Хизбула“ в черния списък

Елица Мартинова 04 юни 2013 в 10:13 1372 1

Сградата на ЕК в Брюксел
Сградата на ЕК в Брюксел

Специализирана работна група ще заседава днес в Брюксел, за да реши дали Европейският съюз да включи въоръженото крило на „Хизбула“ в списъка с терористични организации.

На заседанието експертите трябва да преценят дали има достатъчно основание да се счита, че военната част към „Хизбула“ трябва да бъде зачислена към черния списък на Съюза.

Основен въпрос на разговорите ще бъде атентатът в Бургас. Специализираната комисия трябва да прецени дали са налице достатъчно доказателства, че именно „Хизбула“ стои зад атаката на летището в Сарафово. От България не се очаква да представи нови и извънредни доказателства. За да изложат заключенията от разследването на страната, за Брюксел са заминали представители на МВР и на дирекция „Политика за сигурност“ във външното министерство.

В разговорите ще участват експерти от 27-те страни-членки. Подробностите около самата среща се пазят в строга тайна.

До момента са ясни категоричните позиции на Великобритания, която стартира процедурата. Доскоро Холандия, Франция и Германия бяха по-предпазливи в заключенията си, но вече са склонни да се съгласят в Великобритания.

Работната група може да вземе решението за включване на „Хизбула“ в черния списък само с единодушно мнозинство. Становището на специализираната група има само препоръчителен характер. За да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено от постоянните представители на страните-членки, а по-късно и от Съвета на министрите на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови