ЕНП поиска нови избори в България

02 юли 2013 в 20:14 4931 20

Европейският парламент
Европейският парламент

Малкото от вас, които все още сте в залата, отговорете как се стигна до това социалистите да преглътнат горчивия хап на крайната десница (партия "Атака" - бел. ред.); какво им е обещано замяна – пари, постове, руско влияние...? С тези думи се обърна зам.-председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер към социалистите в европарламента при днешния дебат в ЕП за политическата ситуацията в България. „Социалистите не трябва да си търсят извинение, а трябва да кажат истината на г-н Станишев (лидерът на българската левица и понастоящем председател на европейската - бел. ред.)“, каза германският евродепутат и открито заяви, че евродесницата иска нови парламентарни избори в България.

"Вие страдате от особено раздвоение, с какво право точно вие говорите срещу законно избрано правителство", репликира го българският евродепутат от левицата Илияна Йотова. И добави: "Аз искам ли предсрочни избори в Германия".

Българските депутати от евролевицата подчертаха, че ЕНП не е възразила нито веднъж срещу подкрепата на "Атака" за правителството на Бойко Борисов и обвиниха десницата в двоен аршин и тенденциозност.

Като "страховита смесица" определи управляващите испанският депутат от ЕНП Агустин Консегра. Повод за думите му беше назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "Това е фатален избор за демокрацията в България - 26 .1% от избирателите за БСП и 7.3% за "Атака".

"Атака е антиевропейска, ксенофобска националистическа партия далеч от европейските ценности. Ключът за това "Атака" да не е решаваща партия е ГЕРБ. Ако те се върнат в парламента", заяви в отговор европеутатът от левицата Ивайло Калфин.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!