Експерт: В България няма бежанска вълна

Юлиан Христов 05 октомври 2012 в 10:26 1635 0

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

В България в момента няма бежанска вълна. Твърдението е на доц. д-р Анна Кръстева, ръководител на Центъра за европейски, бежански, миграционни и етнически изследвания към Нов български университет.

В ефира на БНР Кръстева обясни, че за бежанска вълна може да се говори, когато повече от 500 граждани пресичат границата. "Ние сме далеч от такива цифри. 33-ма души са последните данни, че са пресекли. При това 25 от тях са върнати в Турция, останалите са останали в Любимец", обясни тя.

По думите ѝ в реакциите на политиците за ситуацията в Сирия има много повече емоционалност, отколкото рационалност. Според нея, все пак, тройното нарастване на бежанците през последните три месеца е тревожно, но не може да се говори за "вълна". 

Вчера директорът на БЧК Христо Григоров съобщи, че по искане на Държавната агенция за бежанците от организацията изпратиха камион към Симеоновград, натоварен с помощи от първа необходимост. От агенцията са наели камион и са поискали помощ от БЧК, с която да посрещнат първата бежанска вълна от Сирия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!