Владимир Чуков: Турция няма мандат за водене на война

Юлиан Христов 04 октомври 2012 в 17:52 3623 2

Владимир Чуков. Снимка: БГНЕС, архив
Владимир Чуков. Снимка: БГНЕС, архив

Въпреки че ръководството на НАТО беше свикано посред нощ и беше дадена подкрепа към Турция, страната няма мандат за водене на война.

Това коментира пред OFFNews.bg арабистът проф. Владимир Чуков по повод днешното решение на турския парламент за военни маневри на територията на Сирия за една година.

Чуков обясни, че това по същество не означава обявяване на война.

„Проблемът е, че Турция няма мандат от външните фактори да започне мащабни действия в тази посока. Още повече, че американски военни специалисти предричат Асад да падне до шест месеца. Така че Обама, който се бори за втория си мандат, едва ли би дал зелена светлина на подобен вид интервенция. Въобще всички военни интервенции в Близкия Изток от 2003 година до ден-днешен показаха, че без присъствието, намесата, поддръжката, логистиката и разузнаването на САЩ, не може да има военна победа“, коментира още арабистът.

Той е категоричен, че Турция няма да поеме по пътя на войната и без подкрепата на НАТО. Преди снощното заседание на Алианса е проведен телефонен разговор между американския президент и Ердоган, в който американският президент за пореден път е казал, че няма да подкрепи военни действия на Турция срещу Сирия

„Нещо повече – дори в момента има едно не дотам добро финансиране от страна на Саудитска Арабия и Катар на Сирийската свободна армия, която впрочем, си изнесе командването от Турция в Сирия. Дори няколко батальона се командват от турски офицери“, каза още Чуков.

Той обясни, че реакцията на Турция е резултат от инцидента със сваления от Дамаск турски военен изтребител. Още тогава Турция обяви, че си запазва правото да реагира, когато му дойде времето. „Това е част от защитата на националната чест на Турция“, коментира Чуков и обясни, че турският премиер Ердоган търси начин, по който да докаже на своя народ, че той няма намерение да остави Турция незащитена.

Проф. Чуков прогнозира, че отношенията между Сирия и Турция ще продължат да ескалират през следващата година, но до война няма да се стигне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!