Ексчиновничка се сдоби с обвинения за раздадени бонуси

Юлиан Христов 30 ноември 2012 в 11:14 1211 0

Виолета Николова  Снимка: БГНЕС
Виолета Николова Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдигна обвинения на бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова за присвояването на 53 хил. лв. от държавния бюджет. 

Николова беше уволнена от поста си през февруари, след проверка на Инспектората на правосъдното министерство. Проверката беше разпоредена заради сигнали за нарушения в агенцията. Тогава ревизорите откриха две основни нарушения, извършени от Николова. От месец юни до декември 2011 г. тя си е дала общо 48 000 лв. бонуси (допълнително материално стимулиране – ДМС), въпреки че според специална наредба нейните премии се определят от министъра на правосъдието.

Обвиненията, които прокуратурата е повдигнала срещу Николова в четвъртък, са за това, че като изпълнителен директор на Агенция по вписванията, при условията на продължавано престъпление, Николова е  присвоила пари от държавния бюджет 53 000 лв., които са ѝ  поверени, за да ги управлява. За да присвои парите, Николова е превишила властта си. С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облага - пари на обща стойност 53 000 лева, тя е  превишила властта си  и  е нарушила  конкретни свои служебни задължения, за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията”, е записано в обвинителния акт.

Проверката на прокуратурата стартира през април, след като там бяха внесени докладите на правосъдното министерство за извършените в агенцията одити. 

Веднага след изплуването на скандала Виолета Николова заяви, че премиите, които е взела за първото полугодие на 2011 г., били подписани лично от Маргарита Попова – тогава министър на правосъдието. Николова мотивира бонусите с денонощния труд, който полагала заедно с екипа ѝ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови