Еколози спасили злите кучета

Последна промяна на 01 април 2012 в 18:04 1747 1

Глутницата от
Глутницата от "Малинова долина" ще бъде избита
Еколози от неправителствени организации са спасили агресивните софийски кучета от избиване, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. В интервю за "Фокус" тя обяснява технологията, по която злите кучета остават на свобода. Проблемът бил в т. нар. процедура по установяване на агресивност, записана в  Закона за защита на животните. Когато граждани извикат екип на “Екоравновесие” за конкретен случай на пострадал от куче човек, на място трябвало да отиде петчленна комисия. В нея влизат екологът на района, служител на общинска полиция, областната дирекция по безопасност на храните, Столичния инспекторат и представител на неправителствена организация. Всички те заедно трябвало да подпишат протокол, че кучето е агресивно. Но обикновено представителят на НПО-то отказвал да подпише протокола. И това за случаи, в които категорично е доказано, че кучето е ухапало човек, казва Фандъкова. Тези кучета обаче в момента не са на свобода, а в приютите. Там хабят място и храна, а общината вместо да настанява нови кучета, била принудена да отглежда тези, за които е доказано, че са агресивни и опасни за хората. "Споделяла съм, че имам куче и обичам кучетата, но това, за което става дума, е криворазбрана хуманност", казва кметицата. Тя съобщава, че вече са заловени 14 кучета от глутницата в кв. „Малинова долина”. Екипите на “Екоравновесие” са получили разпореждане да работят на терен докато бъде заловена цялата глутница. От "Екоравновесие" се оплакали на кметицата, че вчера цял ден след тях са вървели представители на организациите за защита на кучетата. Фандъкова е категорична, че кучетата от "Малинова долина" трябва да бъдат заловени и избити.
Докато има организации, които печелят от това да има бездомни кучета, този проблем никога няма да бъде разрешен, казва още Фандъкова. Тя нямало да допусне повече да се саботира работата, както от страна на общински служители, така и от страна на други организации. Кметицата отбелязва, че вече е сменила двама директори на "Екоравновесие" - единият заради злоупотреби, а вторият - защото си позволил да намали ловните екипи. От днес броят на ловните екипи е удвоен. Столичният кмет занапред щял да получава отчет всеки петък - колко кучета са хванати, колко кастрации са направени и какво е струвало това. Освен това всеки месец „Екоравновесие” щяло да прави и публичен отчет за свършената работа. "Казах, че взимам това общинско предприятие под мой пряк контрол. Искам резултати и хората очакват това", казва още Фандъкова. Тя настоява и Министерство на земеделието и храните да преразгледа наредбата за строеж на приюти. Общината била готова с проектите за нови два приюта, но с нормални, а не луксозни условия за кучетата в тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2012 в 08:40

По-нагли и грозни лъжи не съм чувал отдавна.

Госпожо Фандъкова - именно общината и "обръча от фирми" около нея печелят от бездомните кучета. Вие целенасочено ги развъждате, а когато стане неудобно пред медиите започвате да се държите нехуманно с тях и обвинявате единствените хора, на които им пука за последното - т.нар. от вас "еколози".

Защо не кастрирате реално женски кучета, а само отчитате дейност с мъжки?

Защо се е случвало лично да видя куче със синя каишка и резнато уше (два маркера за "кастрирано"), което са го наобиколили и... с извинение към останалите читатели, но го чукат? Това частен случай ли е? Или "хората по форумите" лъжат?

Защо кучетата НЕ се "връщат по места"? При това почти никога! Имам наблюдение върху два столични квартала - колкото пъти сте взимали куче, толкова пъти не сме го виждали втори път. За сметка на това ни докарвате нови. И естествено започва борба за територия с наличните. От което естествено обществото в района за известно време настръхва, а вие от това правите медийни сензации. Не ви ли е срам да давате изявления като тези от статията по-горе?

СРАМ МЕ Е, че живея в общество, което се връзва на горните лъжи и избира, че даже и преизбира управниците, които ги изричат.

Владо - не им се връзвайте. Лъжат!