„Движение БГ“ пита Цацаров за „частната ГДБОП“

Елица Мартинова 27 март 2013 в 10:22 3112 5

Тома Биков и Калин Томов, Снимка: БГНЕС
Тома Биков и Калин Томов, Снимка: БГНЕС

В сряда представители на „Движение България на гражданите“ депозираха до главния прокурор Сотир Цацаров писмо, с което настояват да потвърди или отрече информацията от петък, че журналисти и политици са били подслушвани.

В сряда сутрин координационният секретар Калин Томов, говорителят на предизборния щаб Прошко Прошков и Тома Биков депозираха писмото в Съдебната палата.

По думите на Прошков ако информацията се окаже вярна, това ще означава, че кабинетът на ГЕРБ умишлено е развивал и поддържал престъпна структура. Според говорителя на предизборния щаб изнесените от легия „Антимафия“ твърдения поставят под сериозно съмнение честността на изборния процес.

„Тревожен е фактът, че в нашата страна се дадоха повече пари за СРС-та, отколкото за образование и здравеопазване“, коментира Прошков.

От „Движение БГ“ настояват Сотир Цацаров да реагира на писмото в най-скоро време.

„Няма пречки отговорът от главния прокурор да дойде до дни. Става въпрос само за една проверка – имало ли е наистина такъв сигнал и води ли се подобно разследване“, каза Тома Биков.

Ето и целия текст на писмото:

Във връзка с разпространената информация, че ръководни представители на „Движение България на гражданите“ са били обект на действия, нарушаващи правото им на личен живот и неприкосновеност на кореспонденцията им, държим да разпоредите на компетентните институции да извършват проверка за достоверността на изнесените твърдения.

Според информация от медиите, обект на „проследяване“ и „разработка“ са били председателят на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева, секретарят на партията Людмила Елкова и членовете на Националния съвет Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски и Тома Биков.

Считаме, че в навечерието на предсрочните парламентарни избори разпространяването на твърдения за следене и подслушване на политици, както и липсата на ясен отговор от страна на институциите, поставят под въпрос демократичните ценности на България като държава, членуваща в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови