Партията на Кунева дава „частния ГДБОП“ на прокурор (видео)

Елица Мартинова 25 март 2013 в 12:55 1861 2

Меглена Кунева. Снимка:БГНЕС
Меглена Кунева. Снимка:БГНЕС

„Движение БГ“ ще поиска от прокуратурата да разследва данните на легия „Антимафия“, че „частен ГДБОП“ е разработвал журналисти и политици.

Това заяви на брифинг в понеделник Тома Биков от „Движение България на гражданите“. В петък Григор Здравков от легия „Антимафия“ изнесе данни, според които журналисти и политици са били подслушвани със знанието на бившия премиер Борисов и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Сред имената на „разработваните“ политици Здравков спомена лидера на „Движение БГ“ Меглена Кунева и секретаря на партията Людмила Елкова.

„Ще подадем сигнал в прокуратурата с искане случаят да бъде щателно разследван, да бъдат поискани документите, внесени в Комисията за борба с корупцията. Ще следим много внимателно работата на МВР по случая. Това ще покаже колко МВР е независимо от бившия премиер Борисов“, коментира Тома Биков.

Той заяви, че Меглена Кунева още миналата година е изпратила допитване до вътрешния министър Цветанов с въпрос дали някой я подслушва.

„Отговорът на министерството беше в духа на „няма да Ви кажем“. Излязлата наскоро информация ни дава основания да смятаме, че съмненията ни тогава са били състоятелни. Искаме да знаем още в какво престъпление е подозирана г-жа Кунева, за да я подслушват. Защото ако не беше подслушвана, от МВР можеха просто да ни отговорят с „не“, коментира още Биков.

От „Движение БГ“ се заканиха, че веднага след парламентарните избори ще отворят досиетата на ГЕРБ.

„Това, което ще направим след изборите, е да отворим досиетата на ГЕРБ. Ще бъдат отворени досиетата на всеки, който е злоупотребил с властта, която е имал, независимо дали е бил политическо лице или директор на служба“, закани се Биков.

Според говорителя на предизборния щаб Прошко Прошков ситуацията е особено притеснителна, защото може да не става дума за злоупотреба с власт, а за сформиране на паралелна институция на ГДБОП.

„Това ни безпокои и във връзка с честността на изборите. Приетите промени, позволяващи СРС-та с цел предотвратяване на купуване на гласове. Това е добра мярка, но при наличието на подобни сигнали, ние не можем да гарантираме спокоен изборен процес“, каза Прошков.

От партията на бившия еврокомисар изразиха тревога около конкурса за преброяване на бюлетините, който ЦИК е обявила. Според Прошков за да се гарантира честността на вота, процедурата трябва да се раздели в две позиции – на фирма, предоставяща софтуера, и на организация, преброяваща бюлетините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови