ДПС унижи Кърджали - освободителят на града няма да бъде почетен

Последна промяна на 21 октомври 2012 в 13:02 4992 3

Ген. Васил Делов
Ген. Васил Делов

ДПС унижи Кърджали. Общинските съветници от партията блокираха решението за обявяване почетен гражданин на освободителя на града ген. Васил Делов.

Скандалът се разгоря по време на тържествената сесия на Общинския съвет по повод 100-годишнината от Балканската война.

Номинацията на ген. Делов, направена от инициативен комитет, бе подкрепена от БСП и ГЕРБ ("за" гласуваха 16 съветници), но бе блокирана и в крайна сметка - отхвърлена с гласовете "въздържал се" на 22-та общински съветници от ДПС.

От ДПС заявиха, че имало подписка на 320 души, които били против военноначалникът да бъде почетен гражданин на Кърджали - личността му не била "обединителна". Подписалите се имали спомени от Балканската война и все още имали "незараснали рани".

БСП и ГЕРБ веднага излязоха с протестни декларации, с които осъдиха отношението на ДПС към историческите факти. Двете партии се обявиха против потъпкването на историческата истина и оскверняването на паметта на ген. Делов. Поведението на съветниците от ДПС е скандално, сее разкол и води до изкуствено противопоставяне на местните хора, твърдят политиците.

Свика се извънредно заседание на председателите на групи в Общинския съвет. Партиите обаче не отстъпиха. Кметът на Кърджали Хасан Азис внесе предложение Градската градина да носи името на ген. Делов, което бе прието единодушно.

"Срам и позор за Кърджали, срам и позор за България", коментираха афектирани от групата на БСП в общинския съвет. С подобни думи възмущението си изразиха и от ГЕРБ.

"Няма как да празнуваш освобождението на Кърджали и да не почетеш освободителя на града ген. Васил Делов... Кметът Хасан Азис предложи ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали, но общинските съветници от ДПС гласуваха с „въздържал се” и предложението беше отхвърлено. Кметът излезе много елегантно от случая – аз го предлагам, пък общинските съветници не искат. Това е петно и за самия кмет, защото в един момент, когато трябва да вземеш позиция, ти не можеш да мишкуваш и да не застанеш с ясно лице. Когато правиш такъв голям празник, по какъв начин ще застанеш с открито лице пред кърджалийци", коментира депутатът от ГЕРБ и областен координатор на партията в Кърджали Цвета Караянчева, цитирана от агенция "Фокус".

Тя е категорична, че подписката, с която ДПС защитава позицията си, е нелегитимна.

"Историята казва, че ген. Делов е един от най-толерантните и интелигентни военачалници в българската история. Той не е позволил да бъдат убити или наранени по някакъв начин военнопленниците. Той дори е наказвал собствените си войници, ако са се опитвали по някакъв начин да посегнат на пленените войници. Аз не виждам какъв е аргументът. От април се водят разговори и имаше пълно единодушие за подкрепата на ген. Делов”, заяви Караянчева.

ГЕРБ ще излезе с нова декларация по този случай. От партията ще поднесат отделно венци пред Паметника на Освободителите, но няма да участват в организираното от кмета честване.

„Досега винаги сме били на паметника, редом до кмета, но днес ние демонстративно няма да сме на празника, но ще почетем героите и ще поднесем венци”, допълни депутатката.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2012 в 21:57

ДПС е незаконна партия /чл.11, ал.4 от Конституцията/* и като такава постъпва съвсем логично против интересите на българите. За българските турци ген. Делов не е освободител, както и да се кълчат езиците от благоприличие. Но благоприличието все повече ще намалява занапред. А гърчовете на БСП и ГЕРБ са лицемерни -" га ядоха кифтета с ДПС не риваха", сега се правят на национално отговорни. */Чл.11 , Ал4 Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт - из Конституция на Република България/

21.10 2012 в 15:48

БСП и Герб днес берат плодовете от протурската си политика, която водят от години. БСП и Герб днес няма защо да се чудят и да скандират "срам и позор", защото за много идентични случаи, когато Атака реагираше по същият начин, срещу нея се водеха активни мероприятия, правеха се Декларации на Парламента и я обвиняваха, че била расистка, фашистка и подобни дивотии.
Някой ще попита ли правителството на Герб и премиерът Борисов, защо от условията на ЕС за присъединяването на Турция е ИЗВАДЕНО условието, че Турция трябва да се разплати с България за тракийските бежанци съгласно Ангорският договор. И това е станало май миналата година тайно и скрито от българския народ.

21.10 2012 в 15:04

Половината улици там вече са с турски имена. Театъра. Сега вече и друго ли?
Не разбирам много от Сирия. Но съм чувал, че Турция е окупирала Кюрдистан.
Верно ли е?