Книга за турците в България разбуни духовете

27 ноември 2012 в 12:21 9817 17

Корицата на книгата
Корицата на книгата "Турците в България"

Новоиздадена книга със заглавие "Турците в България" разбуни духовете и предизвика остра реакция у националистите.

Нейни автори са доц. Йорданка Бибина, Антони Георгиев и Божидар Алексиев.

Според написаното в изданието султаните са били либерални, от османско време са останали само културни ценности, а турското робство е комунистическа измислица, възмущава се Агнел Джамбазки от ВМРО.

„Книгата е просто един комикс“, каза с ирония Джамбазки пред OFFNews. Според него „целта на този албум е политически“. Джамбазки добави, че многократно в него се споменава ДПС. "Албумът може спокойно да бъде направен от Ахмед Доган и редактиран от Реджеп Таип Ердоган", допълни той.

В сутрешния блок на Нова тв авторката на няколко от текстовете в "Турците в България" доц. Йорданка Бибина обясни, че думата "робство" е грешно разбрана. Робът е без права и религия, доколкото по времето на османското присъствие българите са имали своята вяра, коментира доцентката. 

В книгата  на места пък се изтъква, че турците в България не са представени правопропорционално в науката, изкуството, спорта, държавната администрация, въоръжените сили, полицията и местните власти, прочете OFFNews. 

Авторите на "Турците в България" дори отбелязват, че срещу турците периодично се провеждат различни акции, като например нападението на джамията в София през 2011 г. или гласното искане да се закрият новините на турски език.

Книгата не отрича османското иго, все пак обаче го разглежда от друг ъгъл, изтъквайки положителните му влияния върху българите и тяхната култура. Споменати са трудностите, които са изпитали българите при завоеванието, но липсва информация за кървавите и насилствени реакции срещу тях.

Доц. Бибина подчерта, че книгата е финансирана от издателство, а не от някоя политическа партия.

Авторката е завършила турска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и е защитила докторат на тема “Културната политика на следвоенна Турция".

Книгата вече се продава в книжарниците срещу 35 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews