Книга за турците в България разбуни духовете

Последна промяна на 27 ноември 2012 в 12:21 8372 17

Корицата на книгата
Корицата на книгата "Турците в България"

Новоиздадена книга със заглавие "Турците в България" разбуни духовете и предизвика остра реакция у националистите.

Нейни автори са доц. Йорданка Бибина, Антони Георгиев и Божидар Алексиев.

Според написаното в изданието султаните са били либерални, от османско време са останали само културни ценности, а турското робство е комунистическа измислица, възмущава се Агнел Джамбазки от ВМРО.

„Книгата е просто един комикс“, каза с ирония Джамбазки пред OFFNews. Според него „целта на този албум е политически“. Джамбазки добави, че многократно в него се споменава ДПС. "Албумът може спокойно да бъде направен от Ахмед Доган и редактиран от Реджеп Таип Ердоган", допълни той.

В сутрешния блок на Нова тв авторката на няколко от текстовете в "Турците в България" доц. Йорданка Бибина обясни, че думата "робство" е грешно разбрана. Робът е без права и религия, доколкото по времето на османското присъствие българите са имали своята вяра, коментира доцентката. 

В книгата  на места пък се изтъква, че турците в България не са представени правопропорционално в науката, изкуството, спорта, държавната администрация, въоръжените сили, полицията и местните власти, прочете OFFNews. 

Авторите на "Турците в България" дори отбелязват, че срещу турците периодично се провеждат различни акции, като например нападението на джамията в София през 2011 г. или гласното искане да се закрият новините на турски език.

Книгата не отрича османското иго, все пак обаче го разглежда от друг ъгъл, изтъквайки положителните му влияния върху българите и тяхната култура. Споменати са трудностите, които са изпитали българите при завоеванието, но липсва информация за кървавите и насилствени реакции срещу тях.

Доц. Бибина подчерта, че книгата е финансирана от издателство, а не от някоя политическа партия.

Авторката е завършила турска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и е защитила докторат на тема “Културната политика на следвоенна Турция".

Книгата вече се продава в книжарниците срещу 35 лева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2012 в 14:36

Джамбазки и неговият шеф-клоун, са герой от комикси, но захвърлил книжката с картинки наречена BG история, и се присмял на трудът на хората постарали се да му покажат на това говедо какъв е дебил в това време. Когато такива подлизурковци на Синагогата като това мекотело с фамилия на турски, означаваща Крадец (Джамбаз), винаги прибягва до обидно държание и поведение, на твърде личностна основа дори, само и само да си прикрие незнанието и невежеството си, че няма какво да каже, и по този начин по характерно комунистически стереотип, прибягва до личностни нападки за да не му се види непознаването на материята към която инак се е прилепил като вреден паразит. То и по тази причина, не случайно в МВРО членуват все подобни на него подлизурковци и подмазвачи, в по малката си част. А в по голямата си част от това максимално до санитарният минимум малцинство, са все хлапетии и непълнолетни деца под 16 години. Ами реално, само такива подрастващи бъдещи психопати, му вярват на това деградирало същество на име Ангел Чавдаров Джамбазки. Защото те са сродни и сходни по психичен статус, на същества не избили си комплексите си за малоценност. А специално за книгата. Много е на време. Защото учените от БАН полека полека започват да разбират следното. Че продължаването относно инатенето на историческа основа, единствено ги прави за смях, и в съзвучие с упоритото неплащане на заплати от страна на т.н. Държава, инак щедро грижеща се за подобни на Ангел Джамбазки тунеядци, много ясно че Професорите в БАН ще започнат да казват истината, под натиска за чисто човешкото им оцеляване. Така че този цирков артист Ангел Чавдаров Джамбазки, да вземе и да замълчи, че единствено и само за смях, за нищо друго не става.

05.12 2012 в 11:41

za avtorite samo moga da kaja che samrasni i dolni ibrici i ako tolkova i haresva turciq da varvqt tam

<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

29.11 2012 в 11:27

ЕМО, здравей.

Седни прочети за отоманската империя от източници дето не са турски и не са български.
Ще видиш на каква основа е работила империята -
- Първо, в империята са свободно живеели евреи, християни, и мюсюлмани. В самия двор на султана всичките финанси са се правели от християни и евреи, докторите са били евреи.
- Второ, султана е въвел нещо много напредничаво, дето и сега да се чудиш дали да не би помогнал - земята над един минимум, не е можело да се наследява. Понеже е била най-ценното, земя се е давала само по заслуги. Т.е., ако си служил на империята, имаш си малко земя, която си си купил. Над това, само по заслуги можеш да станеш едър земевладелец или с много имоти. Децата ти, по-добре да се потрудят да са полезни овреме, иначе като умреш, земята и имотите отиват обратно при султана.
- Трето, султана е работил със "завзетите" земи и племена изключително на бизнес ниво. Унгарския цар примерно, защото е бил силен и политик навременто, си е останал като държавност, а е плащал васален данък. Българските разкъсани царства (6-7) са били "купени" от султана 2 от тях, и са се били срещу останалите 4 за да ги присъединят към Отоманската империя. Ако алчните български боляри/ханове от 6-те парчета си бяха разрешили проблемите и обединили, можеха най-малкото да станат васални подобно на Унгарското царство, със запазена държава още преди 600 години.

Изобщо не е вярно ще българите са били постоянно малтретирани - всъщност са живели дълго време, зели поколения (30 години 1 поколение идва, ако вземем) в идеален мир.

Българския феодализъм е бил потомствен, а не по-заслуги, и е бил много назадничав. Така че не можеш изобщо да говориш, че се е отразило зле. Щяхме до 18 век да сме с укрупнени феодали и крепостничество, а знаем мнгоо добре, че правата на крепостния селянин са 0 и е де факто роб, в сравнение с поданика на султана по това време. Султанския наместник може да е изнасилвал по време на потушаване на въстание 1 път на 100 години, а крепостния феодал е искал да е първи между краката на всяка ново-омъжена девица. Всеки ден.

Разборам ти емоциите, но просто се информирай, иначе рискуваш да се излагаш.

Иначе Левски е много голям - той е оперирал в периода, когато всички европейски страни са си формирали държавите, един вид Ренесанс, а и Отоманския феодализъм вече е бил назадничав (за разлика от по-рано, когат е бил напредничав). И си е дал живота за да си възстановим държавата, загубена на заради Отоманците, а заради алчните български боляри дето са разкъсали страната на малки лесни парчета.

Аз твърдя дори, ако не беше Отоманската империя, щяха или татари или некви други да ни изтрият от лицето на земята за тези 500 години. Ама айде, хикога няма да знаем...

28.11 2012 в 19:43

Факт е , че когато опълченците говорейки си с руските войници(голяма част от които са крепостни)разбират за същността на живота в Русия , възкликват- "братя , та вие сте по-зле и от нас"(и точно заради това един от идеалите на Апостола е бил "Чиста и свята република"). Но също така е факт , че българите са били жестоко малтретирани на верска основа(османската империя е била империя на религията , а не империя на етноса както например Третия райх) и тезата , че "живот са си живеели" е направо смешна!!!. Да говорим , че османската империя е дала нещо на българите си е направо подигравка!На практика тя ни връща назад с 600год.(българите са преживели феодализма на два пъти-първо през средновековието и втори път като поданици на империята).Унищожени са всякаква държавна,военна,културна,икономическа и т.н. и т.н. традиция. Абсолютно твърдото ми убеждение е , че сегашното ни "цветущо" положение е резултат именно на тия 500год. "османско присъствие". Ако не беше то, сега България щеше да е на съвсем друго ниво във всяко едно отношение! Та реакцията на повечето българи е абсолютно уместна и съвсем не е лишена от логика.

28.11 2012 в 17:12

Ако исках,за една седмица можех да прекарам всички българи под ножа.Вместо това българите си имаха,църкви,училища,земи,къщи,абаджийници,домашни животни и пр. и пр.Срещу всичко това плащаха 10 % данък.Е,това робство ли е?А колко процента плащате сега?Това сега не е ли робство?

28.11 2012 в 11:04

Все още има живи хора, на които родителите им са били свидетели на Баташкото клане. Кръвта на жертвите още не е изстинала, а тия започнаха да отричат случилото се.

27.11 2012 в 23:42

Обнадеждена съм от разумния подход на читателите на offnews. Четох коментари към тази новина във фейсбук и други сайтове и останах потресена от пълното игнориране на здравия разум за сметка на привнесени от нечии интереси емоции. Нека не забравяме, че историята се пише с оттенъци, пренаписва се по същия начин и рядко е обективна, ако не се разглежда в контекст. Практически последните 100 години от Османската империя са минали във времето, когато се формират нациите в цяла Европа. Българите, както гърците и сърбите, минаваме тогава през същите процеси, през които минават унгарците в Австрийската империя, примерно. Но за австрийско робство не съм чувала, въпреки че там е имало дори крепостничество, каквото в рамките на Османската империя не е съществувало. Не е зля някои от пишман патриотите да си препрочетат Ботев. Най-гневните му стихове са срещу пасивните българи, високомерните гърци, дори срещу евреите. Турците са само в общата маса, при това като една равнопоставена част на общността в империята. И преди да оспорите това мое твърдение, моля, прочетете отново "Борба" и още по-внимателно "Елегия". Там терминът "робство" е използван в различен от общоприетия смисъл. Нека най-после да спрем да мислим първосигнално.

27.11 2012 в 17:04

Различни гледни точки - нищо лошо.
Фактите са си факти-не бива да се преиначават.
Остава да пишат, че за българите това са били години на поголовни самоубийства, нали?

27.11 2012 в 17:02

Пиши на кирилица, ако искаш някой да те чете.

27.11 2012 в 17:00

Леле, как хубаво звучиш! Някак си обаче не мога да ти хвана вяра. Що ли? Викаш микъде няма войни, а!?