ДПС с ултиматум за майчиния език

Последна промяна на 25 септември 2012 в 18:51 3925 31

Ако управляващото мнозинство окончателно приеме дискриминационните текстове в Закона за предучилищното и училищно образование във връзка с майчиния език, ДПС в знак на протест ще оттегли своите представители от парламентарната комисия по образование.

 Това обяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

На заседанието си миналата седмица депутатите от комисията по образование отказаха да запишат, че майчиният език ще се изучава задължително в училище.

Лютви Местан предложи да се запише текст, че майчиният език ще се изучава задължително по 4 часа седмично.

В досега действащите норми в учебния план за общообразователния минимум има гаранция за минимум 3 часа изучаване на майчин език - под формата на избираем предмет.

"Тази законова гаранция отпада, вместо това решаването на проблема ще зависи от личната воля от благоволението на образователния министър, независимо как ще се казва той", заяви Местан.

"Аз не знам дали министър Игнатов ще посегне на гарантираните часове за изучаване на майчин език и не ме интересува. Не ме удовлетворява декларацията му, че няма да ги намали, защото той е министър до време. Ако следващият министър обаче реши, че три часа са много и е достатъчен само един час, това негово решение ще е законно решение от гледна точка на новия закон, но ще е дискриминационно и затова няма как да бъде прието от нас", заяви Местан.

От ДПС определиха като "скандален" основния мотив, с който е било отхвърлено тяхното предложение - "защото в България нямало малцинства".

Министър на България, страна-членка на ЕС, отхвърля или отрича съществуването на малцинства – това е тотално дискриминационно и то поражда и дискриминационните текстове в закона, заяви Местан.

Той поиска да бъдат върнати инспекторите по турски език в инспекторатите, да има законова гаранция за брой часове на седмица и стандарт за учебно съдържание по майчин език, какъвто в момента липсва.

"Първото нещо, което ГЕРБ направиха, когато дойдоха на власт, бе да уволнят инспекторите по турски език в инспекторатите", заяви Местан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.06 2013 в 01:14

Razstrel za turskata napast !!!! Gnusnite idei na turcite nagli samata im partiq e nezakonna!!!!!!!!!!!!!!!!!! Eh nakade otivame .........................Shte go tursim bai toshko ama go nema pone togava si malchaha i turci i cigani !!!!!!!!!!!!

<strong>Моля, пишете на кирилица!</strong>

26.09 2012 в 16:06

Десантчик - не десантчик ... Страхувам се, че утре ще трябва да подкрепяме не казаното, а собствено десанта ...
Любопитно ми е само, дали разни франции, белгии, холандии, америки, ще стоварят бързо брнакуваното си оръжие и одеала в подкрепа на балканската пролет, или ще чакаме от китайските другари.

26.09 2012 в 13:15

НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ КАЗАНОТО ОТ- Десантчик

26.09 2012 в 12:52

Тоя до кога ще се прави на остроумен тамбустанец...Нима като във Франция живеят араби и то вече няколко поколения, някой ги изучава на "майчин" език. Нарича се майчин щото майка му го учи и нека да го учи- то затова като тръгнеш из някой населени места в България българска реч не можеш да чуеш т.е.майките им не научили български език и така научили и хлапетата си. Във Франция официален език е френския и който смята Франция за родна страна изучава езика й в нейните училища. В България официален език винаги е бил и ще бъде САМО БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК и който иска да изучава в училищата български език. Иначе ако смята че родна страна му е Туркестан нека фаща пътя и да ходи там да учи- никой не го спира да изучава туркестански или тамбустански. Крайно време е на тоя остроумник да ме се напомни, че е български народен представител и да не заиграва с етническата черга, щото в един момент без да е наясно.... ще го заболи изодзадзе.

26.09 2012 в 12:26

ДПС винаги са прекалявали с исканията си .Те са хора които искат да са като велможи между тяхните избиратели.Избирателите на ДПС е важно да знаят турски за да говорят лошо български и да немогат да се развиват.Прост и неграмотен народ лесно се води.
Нас българите това не ни тревожи но този прост народ вече вече заедно с "РОМИТЕ"
ни тежи. Много станаха РОМИТЕ - ТУРЦИ което пречи на живота и развитието ни ,пречи на децата ми.
Смятам ,че е крайно време да се направи закон за имената и да избират от там.Не искам да свързват БЪЛГАРИЯ С РОМИ,ТУРЦИ И ВСЯКАКВИ НЕГРАМОТНИЦИ НА МЕН ЛИЧНО
ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25години ми е струвало СТРАШНО МОГО ПАРИ ТОВА ОПРЕДЕЛЕНИЕ.
Като неискат да живеят по нашите правила да отиват да живеят където искат и ли в ЛЮБИМАТА ИМ ТУРЦИЯ ДЕТО ОЩЕ ЖИВЕЯТ ПО ДЪРВЕТАТА.
ЗАБЕЛЕЖКА: Коментара за Турция ми е реален бил съм там стотици пъти на различни места.

26.09 2012 в 12:16

ДОСТАТЪЧНО ОТСТЪПКИ....ЗАПОЧНА СЕ ОТ ИСКАНЕ ЗА PАВНИ ПPАВА, МИНА СЕ ПPЕЗ СЪЗДАВАНЕ НА ПАPТИЯ И ФИPМИ ОСИГУPЯВАЩИ ПАPИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКА НЕЗАВИСИМОСТ, ДЕНОНОЩЕН ВОЙ ОТ ДЖАМИИТЕ И ИЗТЛАСКВАНЕ НА БЪЛГАPСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ОТ СМЕСЕНИТЕ PАЙОНИ С ПОЗВОЛЕНИ И НЕПОЗВОЛЕНИ СPЕДСВА.... СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА ЩЕ Е, ИСКАНЕ ЗА ОБОСОБЯВАНЕ НА АВТОНОМНИ PАЙОНИ, КАКТО СТАНА С КОСОВО... ДО КОГА СЛУЖБИТЕ ЩЕ СПЯТ, А ПPАВИТЕЛСТВОТО НИ ЩЕ СЛЕДВА ЛИНИЯТА НА БЕЗЗЪБАТА ДЕМОКPАЦИЯ...ГPАЖДАНСКИ ОPГАНИЗАЦИИ, ОБЕДИНЕТЕ СЕ ЗА ДА СПPЕМ ПЪЛЗЯЩАТА ТУPЦИЗАЦИЯ, ФАЛША И ПPЕДАТЕЛСВОТО ОТВСЯКЪДЕ !!!!!!! МЕСТАН ДА НАПУСНЕ НЕ САМО КОМИСИЯТА, АМИ И БЪЛГАPИЯ!!!!

26.09 2012 в 12:05

Нали наближават избори, всяка партия иска да си прави актив пред своите избиратели ! На ченгетата от ДПС, обаче, трябва да им е ясно, че това няма да стане чрез ескалалиране на сепаратистки искания ! Какво им "пречи" досегашната форма на свободна избираеми часове за изучаване на майчиния език ? Ами по тая логика трябва да стане задължително и изучаването на цигански, еврейски, арменски и т.н. езици ! Или трският език е с "привилегия" и Местан иска той да стане официален държавен език на България ?

26.09 2012 в 12:04

Да не забравите, че този бъдещ ислямски университет го дължим на турското мекере ББ и Герб/гроб. Дори тройната коалиция с участието на противоконституционната ДПС не посмяха да го реализират.

26.09 2012 в 11:59

"Висш ислямски университет ще се издига от 2013 в София, казва главният архитект на столицата Петър Диков пред в. „Преса“. „Пускам виза за проектиране веднага след като приключи реституцията в квартал „Малинова долина“, което ще стане до края на годината“, пояснява той. Така, ако проектът бъде реализиран, в покрайнините на София ще има комплекс от 20 дка. с университет, общежития, административна сграда, библиотека и конферентни зали, като единственото условие било да няма джамия. (Засега.)"

26.09 2012 в 11:54

Нали наближават избори, всяка партия иска да си прави актив пред своите избиратели ! На ченгетата от ДПС, обаче, трябва да им е ясно, че това няма да стане чрез ескалалиране на сепаратистки искания ! Какво им "пречи" досегашната форма на свободна избираеми часове за изучаване на майчиния език ? Ами по тая логика трябва да въведем задължително изучаване и на цигански, еврейски, арменски език, така ли ?