ДПС с ултиматум за майчиния език

Лъчезар Вълев 25 септември 2012 в 18:51 4812 31

Ако управляващото мнозинство окончателно приеме дискриминационните текстове в Закона за предучилищното и училищно образование във връзка с майчиния език, ДПС в знак на протест ще оттегли своите представители от парламентарната комисия по образование.

 Това обяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

На заседанието си миналата седмица депутатите от комисията по образование отказаха да запишат, че майчиният език ще се изучава задължително в училище.

Лютви Местан предложи да се запише текст, че майчиният език ще се изучава задължително по 4 часа седмично.

В досега действащите норми в учебния план за общообразователния минимум има гаранция за минимум 3 часа изучаване на майчин език - под формата на избираем предмет.

"Тази законова гаранция отпада, вместо това решаването на проблема ще зависи от личната воля от благоволението на образователния министър, независимо как ще се казва той", заяви Местан.

"Аз не знам дали министър Игнатов ще посегне на гарантираните часове за изучаване на майчин език и не ме интересува. Не ме удовлетворява декларацията му, че няма да ги намали, защото той е министър до време. Ако следващият министър обаче реши, че три часа са много и е достатъчен само един час, това негово решение ще е законно решение от гледна точка на новия закон, но ще е дискриминационно и затова няма как да бъде прието от нас", заяви Местан.

От ДПС определиха като "скандален" основния мотив, с който е било отхвърлено тяхното предложение - "защото в България нямало малцинства".

Министър на България, страна-членка на ЕС, отхвърля или отрича съществуването на малцинства – това е тотално дискриминационно и то поражда и дискриминационните текстове в закона, заяви Местан.

Той поиска да бъдат върнати инспекторите по турски език в инспекторатите, да има законова гаранция за брой часове на седмица и стандарт за учебно съдържание по майчин език, какъвто в момента липсва.

"Първото нещо, което ГЕРБ направиха, когато дойдоха на власт, бе да уволнят инспекторите по турски език в инспекторатите", заяви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!