Доставчикът на боба с червеи за бедни спечелил милиони

16 ноември 2012 в 14:31 4454 2

Боб от помощите за бедни в Трън. Снимка: Сергей Антонов
Боб от помощите за бедни в Трън. Снимка: Сергей Антонов

Около 4.5 милиона лева "извънредна печалба" е реализирал доставчикът на храните за бедни по програма "Благотворителност", изчисли депутатът от левицата Мая Манолова.

Приблизително толкова, според Манолова, е печалбата на фирма ЕТ "Фанатастика 95 - Георги Цанков" заради завишените цени, на които е доставяла някои продукти. Фирмата е била избрана от поръчителя Държавен фонд "Земеделие" за доставчик на 9 от 15 вида храни в обществената поръчка.

Бобът, заразен с гъгрици, е излязъл с 1.147 милиона лева по-скъп заради по-високата цена на доставчика спрямо пазарната, твърди депутатката. Търговецът е доставил боба на цена 2.36 лв. за килограм, докато по информация на Манолова средната цена на едро през септември, когато е бил търгът, е била 1.98 лв./кг.

Тя не поясни от къде са данните й. Според ценовите анализи на държавната комисия по стоковите борси и тържищата цената на боба на едро тогава е варирала от 2.50 - 3.50 лв. за килограм (за пазарите в област София) до 1.56 - 2.82 лв. (за област Ямбол).

От доставката на скъпо кафе инка - около 20 лв. за килограм, фирмата е спечелила 500 хиляди лева, смята Манолова. Пазарната цена е двойно по-ниска, посочи тя. От оскъпената доставка на вафли търговецът е спечелил 498 хиляди лв., от олио - 870 хиляди лева и от захар - 840 хиляди лв.

Социалистката настоя земеделският министър Мирослав Найденов, който присъстваше на днешния парламентарен контрол да разпореди да се разтрогне договора с нелоялния доставчик. В договора има клауза за автоматично прекратяване и некачественият боб е основание за такова, каза Манолова.

В отговор Найденов припомни, че фирмата ще бъде глобена от агенцията по храните с 10 хиляди лева, а фонд "Земеделие" ще й поиска регламентираната в договора неустойка от 2 %, равняваща се на 120 хиляди.

Шефът на фонда Румен Порожанов е дал проби от некачествения боб на акредитирана лаборатория и очаква резултатите. Те са нужни, за да бъде юридически издържана исканата неустойка и да не падне в съда, обясни Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!