100 хил. лв. глоба за забавените храни за бедни

Нели Чолашка 08 ноември 2012 в 16:29 2464 3

БЧК раздава храни за бедните. Снимка: БГНЕС
БЧК раздава храни за бедните. Снимка: БГНЕС

Заради забавените доставки на продукти по програма "Благотворителност" фирмите-доставчици ще платят значителни неустойки, твърдят от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Само до момента за забавени доставки на продукти до складовете на БЧК ще бъдат наложени 94 942 лв., съобщиха за OFFNews от ДФЗ.

Окончателният размер на наказанията за фирмите ще е ясен, когато приключат всички доставки по договорите, уточниха оттам.

Глобата е в размер на 1% от стойността на недоставеното количество за всеки забавен ден  в рамките на първоначалния график (например 3.10.2012 г. -23.10.2012 г.) и по 2% за всеки просрочен ден извън този график. От ДФЗ напомниха, че по всеки договор има банкова гаранция от 113% от стойността му.

От утре - 9 ноември, с повече от две седмици закъснение, започва раздаването на втория транш от хранителни продукти в София. При това раздаване бедните получават близо 53 кг. продукти. Кампанията в столицата ще продължи до 30 ноември.

В 22 области в страната раздаването на продуктите започна в понеделник - 5 ноември, а беше отложено в 6 области – София-град, Благоевград, Пазарджик, Хасково, Монтана и Плевен. Причината беше забавени доставки.

Тази година страната ни получи над 18 млн. евро безвъзмездна помощ от ЕС за програма "Благотворителност", по която се раздават храни на бедните от 5 години. Право на помощ имат 308 хил. души.

Заради значителната сума OFFNews провери кой и на какви цени доставя продуктите по програмата. 

Държавен фонд "Земеделие" направи 3 обществени поръчки за общо 15 продукта, като последната беше за инстантно кафе с екстракт от цикория (Инка) и мед.  Доставката на 9 от тях беше възложена на ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков”.

Най-впечатляваща е цената, на която се доставя Инката - близо 20 лв. за килограм. Това е най-луксозната Инка, обясни доставчикът Георги Цанков. На пазара кафе Инка може да се купи на половин цена. Останалите продукти се доставят на цени близки до тези в търговските вериги.

Заради тези разкрития ДСБ обяви, че ще сезира прокуратурата и европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Междувременно Агенцията по храните откри в складовете на БЧК развален боб с гъгрици. Бобът също се доставя от ЕТ" Фантастика 95 - Георги Цанков". Агенцията конфискува 90 тона от всички 3 хил. тона боб и обяви, че останалият е годен за консумация. Цанков беше глобен със 130 хил. лв.

Проверка на OFFNews при раздаването на помощите в понеделник в Трън показа, че и този боб е с гъгрици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!