ОЛАФ сезирана за измами с помощите за бедни

04 ноември 2012 в 13:53 2124 0

Радан Кънев. Снимка: БГНЕС
Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

ДСБ ще сезира прокуратурата и европейската служба за борба с измамите ОЛАФ във връзка с корупция при раздаването на помощи за социално слаби.

Това стана ясно днес на извънредна пресконференция на партията.

Заместник-председателят на партията Радан Кънев обясни, че в момента се подготвят материалите, в които има подробни данни за това как е работила схемата. Според него става въпрос за класически пример, при който една и съща фирма печели търговете. При конкурсите, фирмите, които предлагали по-ниски цени, след като печелили поръчката, се оттегляли. Така поръчката се изпълнявала от фирмата с най-скъпа оферта.

В случая става въпрос за  ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков”, около която се развихри скандалът със заразения боб. Кънев уточни, че единствената стока, която е спечелила с цена под пазарните, е именно бобът.

Според Кънев ДСБ разполага с данни за това, че същата фирма печели редовно не само поръчки на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие", но и на други ведомства. Тази схема действала още от времето на тройната коалиция.

В края на седмицата МЗХ глоби със 130 хил. лв. ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков” заради скандала със заразения боб. 

Във връзка с разкритията на OFFNews.bg  за високите цени на продуктите, които се раздават на бедните и информацията от  Агенцията по храните за развален боб сред продуктите, собственикът на фирмата-доставчик на скъпото кафе Инка и боба – Георги Цанков, даде обяснения на пресконференция миналата седмица.

На въпрос на OFFNews.bg защо цената на инстантното кафе с екстракт от цикория (Инка)  е близо 20 лв. на килограм при положение, че може да се намери за 9 лв. килограма по магазините, Цанков отговори, че не могат да се сравняват по такъв начин различните марки и той доставя най-луксозното кафе Инка.

Относно цената на захарта, която той доставя на цена 1.92 кг., едноличният търговец обяви, че в момента в България захар на едро не може да се купи на цена по-ниска от 1.60 лв.

На въпроса защо продуктите, които доставя, са на цени близки до тези в магазините, той обясни, че големите вериги магазини продават на нереално ниски цени, защото могат да си го позволят. Моята компания не може да се конкурира с тях, обяви Цанков.

Той разказа още, че преди години е имал 6 магазина и понеже не е издържал на конкуренцията на веригите ги е продал на една от тях.

Георги Цанков кандидатства за доставка на храни по програма “Благотворителност”, която се финансира от Европейския съюз, още от старта ù през 2008 г. Тогава набавил 3.6 хил. тона брашно срещу интервенционен ечемик.

Относно високите цени на вафлите и обикновените бисквити, за които писа OFFNews.bg – съответно 2.75 лв./кг и 5.90 лв./кг, изчислени на база индикативната (очакваната) цена от ечемика, дадена в обществената поръчка, Цанов обясни, че е получил много по-ниска цена от индикативната. 

Той се оплака още, че е бил в най-северната част на Финландия и че във Финландия е влажно и затова продукцията била в много лошо състояние. Вече е пренесъл и продал по-голяма част от ечемика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови