ДКЕВР попари ЕВН за промяна в цената на тока от април

Милен Енчев 26 март 2013 в 13:01 1814 0

Евгения Харитонова
Евгения Харитонова

Заявлението на ЕВН, с което вчера дружеството поиска промяна в цените на тока, технологично няма как да се случи до 1 април. Това заяви днес председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова. Електроразпределителното дружество настоя за спешната промяна със забележката, че тя може да бъде направена, без това да се отрази на цените за крайните потребители. Причината за искането й е загубата й от 120 милиона лева от юли 2012 г. досега за изкупуване на зелена енергия – вследствие на нарасналия оттогава брой слънчеви централи в екплоатация и на променената миналият юли методика за компенсиране на разходите за зелена енергия.

„ЕВН искат връщане на методиката, която беше преди това и в която Националната електрическа компания понасяше всички негативи. Резултатите тогава бяха минус 120 милиона лева за НЕК“, коментира Харитонова. И добави: „НЕК не е дойна крава“.

По думите на Харитонова, която по-рано беше зам.-министър на икономиката, самото дружество има вина за ситуацията, в която се намира. „ЕВН имат определена вина, защото те заявиха, когато миналата година комисията определи т.нар. зелена добавка (преференциалната цена за изкупуване на зелената енергия, която беше намалена миналата година – бел.ред.), тя се появи на база заявленията от енергийните предприятия. Съответните цени бяха определени на тази база. ЕВН заявиха 80 мегавата за фотоволтаиците, а впоследствие се оказа, че те са около 456 мегавата - 370 мегавата отгоре фотоволтаици. Сметнете ги по съответната цена (тогава беше 485 лв. са мегаватчас за парковете с мощност над 200 мегавата), виждате как наистина се получава дисбаланс в цените”, посочи Харитонова.

За сравнение, при другите две електроразпределителни предприятия – „Енерго про“ и ЧЕЗ, загубата до момента е в рамките на 10 – 15 милиона лева, посочи шефката на ДКЕВР. Причината е, че те доста по-точно са прогнозирали производство на екоенергия в територията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews