ЕВН иска нови цени на тока от април заради екоенергията

Милен Енчев 19 март 2013 в 13:28 3908 11

Електрическа мрежа, Снимка: БГНЕС
Електрическа мрежа, Снимка: БГНЕС

ЕВН България ще поиска енергийният регулатор (ДКЕВР) незабавно да преразгледа цените на електроенергията за следващото тримесечие, обявиха днес от компанията. Причината е, че от юли 2012 г. досега компанията е натрупала загуба от 100 милиона лева заради нарасналото производство на скъпата възобновяема енергия, която по закон е длъжно да изкупува.

Регулаторът има възможност да намали загубите на дружеството с промени в цените по цялата верига, без да натовари цената за крайните потребители, заяви шефът на управителния съвет на ЕВН Йорг Золфелнер. С последните поправки в Закона за енергетиката той може да променя цената по всяко време, припомни той.

От дружеството заявиха, че ако не бъде намерено спешно решение на проблема, загубите му от април до юни ще се увеличат с 40 милиона лева. А ако Върховният административен съд отменби окончателно таксата за достъп до електромрежата, плащана от производителите на зелена енергия (първа инстанция на съда я отмени миналата седмица), загубата ще нарасне с допълнителни 38 милиона лева, казаха оттам.

Освен нарасналото производство на слънчева, вятърна и хидро електроенергия причина за загубата е миналогодишната промяна в механизма за компенсиране на електроразпределителните дружества за купения ток. До юли миналата година, когато механизмът бе променен, Националната електрическа компания е компенсирала на ЕРП-тата цялата добавка за купения от тях зелен ток. От юли 2012 обаче платената от НЕК на ЕВН компенсация е 18.6 млн. лева при разходи на дружеството за зелена енергия 125.9 милиона лева, посочиха оттам.

Загубите досега са покривани с кредити и други вътрешни резерви на компанията, които са се изчерпали, заявиха оттам. „От енергийно предприятие се превърнахме в безлихвен кредитор на цялата енергийна система“, каза Золфелнер.

От компанията отново повдигнаха въпроса за създаване на специален фонд за покриване на разходите по зелената енергия. Макар че има съгласие между участниците в енергийната система за такъв фонд. ЕВН поиска служебното правителство в следващите 2 месеца да подготви нормативната уредба за създаването на фонда, така че тя да бъде приета бързо от следващия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки