Прокуратурата казва на 3 април има ли нарушения в ЕРП

22 март 2013 в 11:57 1294 0

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов

Прокуратурата ще оповести на 3 април дали има констатирани нарушения в електроразпределителните дружества (ЕРП).

С разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров от 26 февруари 2013 г. стартира проверка в трите ЕРП от групите на „ЧЕЗ-България“ ЕАД, „EVN-България“ ЕАД и „Енерго-про“ ЕАД. С друго негово разпореждане от 12 март 2013 г. беше възложена проверка и в НЕК ЕАД.

Целта на проверките е да се установи дали обявените от дружествата разходи са реални и как те влияят върху формирането на крайната цена на тока. 

Докладите с обобщените резултати от проверките на прокуратурата в електроразпределителните дружества ще бъдат оповестени на 3 април, съобщиха от прокуратурата.

В събота Цацаров заплаши ЧЕЗ с отнемане на лиценза на компанията, от което последва остра реакция от страна на чешкото правителство. Австрийците от ЕВН пък заплашиха страната ни със съд.

Заедно с тези проверки Цацаров разпореди съвместни екипи на прокуратурата и ДАНС, под ръководството на градския прокурор Николай Кокинов, да проверяват сключените дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и разполагаемост с „ AES – 3C Марица изток 1“ ЕООД и „Енел Марица изток 3“ АД. Впоследствие обаче Кокинов беше отстранен от това разследване. Вчера пък ВСС откри дисциплинарно производство срещу градския прокурор заради друго енергийно дело, в което има съмнения, че той не е спазил принципа за случайно разпределение на делата.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови