ЕВН официално поиска промяната в цените на тока

25 март 2013 в 19:06 3541 2

Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС
Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС

„ЕВН България Електроснабдяване“ официално внесе в енергийния (ДКЕВР) заявление за утвърждаване на нови цени на електроенергията за тримесечието април-юни. В заявлението си електроразпределителното дружество е предложило регулаторът да удовлетвори искането му по начин, който да не води до повишение на цените за крайните потребители, съобщиха от компанията.

От ЕВН припомниха, че след последните промени в Закона за енергетиката ДКЕВР вече може да прави ценови промени по всяко време.

Искането на дружеството бе мотивирано с големите загуби, които то трупа от средата на миналата година заради тогава променения механизъм за компенсиране на енергийните дружества за изкупуването на възобновяема енергия. Както другите 2 електроразпределения и НЕК, компанията е длъжна да изкупува цялата произвеждана на лицензионната ù територия (Югоизточна България) екоенергия по преференциалните високи цени. От юли миналата година количеството зелена енергия е нараснало много, а същевременно по новия механизъм държавата не компенсира всичките разходи на дружеството, оплакаха се от ЕВН.

„Въпреки многократното уведомяване за тези обстоятелства от страна на EВН България Електроснабдяване ДКЕВР не взе под внимание, че до 30.06.2013 г. общият размер на задължението ще надхвърли 222 млн. лева“. Дружеството не е против „зелената“ енергия, а против действащия механизъм, по който то се компенсира за натрупаните разходи от задължителното изкупуване на енергията, „който превръща компанията в безлихвен кредитор на енергийната система на България“, посочиха оттам.

Самата компания е производител на възобновяема енергия чрез два фотоволтаични парка, чиято енергия изкупува. Те дават малка част от общата възобновяема енергия, която дружеството купува, но производството им е значително по-скъпо от на редица други централи – близо 700 лева/ мегаватчас без ДДС. Причината е, че слънчевите паркове на ЕВН бяха открити през 2010 и 2011 г., преди фотоволтаичния бум, когато тази енергия се субсидираше от държавата с високи преференциални цени.

От компанията заявиха, че е наложително и държавата да провери докъде е стигнала с целта от 16 % възобновяема енергия в брутното национално потребление. Причината е в многжеството нови ВЕИ-централи - „само на лицензионната територия на дружеството надвишават 600 MW“, обяви ЕВН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!