ДКЕВР няма да пипа цената на тока преди изборите

Милен Енчев 20 март 2013 в 19:09 2336 1

Електрическа мрежа
Електрическа мрежа

Държавният енергиен регулатор (ДКЕВР) няма да прави промени в цените на електроенергията преди 1 юли – нито за крайните потребители, нито вътре в системата на производство, пренос и доставка на ток. Това съобщиха днес от регулатора пред OFFNews в коментар на обявеното вчера искане на компанията ЕВН за спешни промени в цената от 1 април до 1 юли, които да неутрализират загубите на дружеството.

В комисията за енергийно и водно регулиране все още не са получили официално искането на ЕВН. Това ще се случи до края на седмицата, казаха от компанията.

От юли 2012 г. досега компанията е натрупала загуби около 100 милиона лева. Причините са две: рязко повишеното количество зелена енергия, която ЕВН е длъжна да изкупува от производителите и липсата на адекватна парична компенсация от държавата за този разход, обявиха оттам. От ЕВН обявиха, че ако от 1 април не се промени цената на тока, тя ще натрупа допълнителни загуби от 40 милиона лева, които не може да покрива. Ако Върховният административен съд окончателно отмени въведените през есента на 2012 г. спорни такси за достъп до електромрежата за производителите на ток (което се случи миналата седмица на първа инстанция във ВАС), загубавата на ЕВН ще нарасне с още 38 милиона лева, изчисли компанията.

Вчера от „ЕВН Австрия“, шапка на българските подразделения на компанията, заплашиха държавата с международен арбитражен съд заради неизгодната практика и нарушаване на междудържавното споразумение за насърчаване и защита на инвестициите и „Договор за енергийна харта“. „С това оповестяване започва от 3 до 6 месечен период за консултации и преговори. По време на този период страните са задължени да водят преговори и да опитат да уредят спора помежду си“, обявиха от ЕВН.

Днес по повод исканията на ЕВН служебният премиер Марин Райков заяви, че се води диалог с ЕРП-тата и се търсят решения. Той дори обяви, че се търси резерв в системата за още едно, макар и малко, намаляване на цената на тока за потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови