Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДКЕВР: Износът на ток може да се разтовари с малко

08 април 2013 в 11:57 1384 0

Евгения Харитонова, Снимка: БГНЕС
Евгения Харитонова, Снимка: БГНЕС

Преди 1 юли единствената мярка, с която може да се стимулира износът на ток, е отпадането на т.нар. „кафява добавка“ за износа. Това каза днес пред БНР шефката на енергийния регулатор (ДКЕВР) Евгения Харитонова. Става дума за добавката в общата цена за пренос, която отразява разходите за изкупуване на тока от когенерационните централи в топлофикациите и заводите (централи за комбинирано производство на електричество и топлина). В момента кафявата добавка в преноса е 3.83 лв. за мегаватчас.

„Тя също не е наша приумица, определя се от ЕС. Това може да се приложи временно, тъй като НЕК е задължена да изкупува цялото количество от тецове и заводски електроцентрали на висока цена“, каза Харитонова.

По думите й, по този начин цената за износ може да се намали с 6 лева за мегаватчас. Към 1 юли ще видим разходите на всички енергийни дружества и ще потърсим обективно намаление към сегашното състояние. Миналата година при определяне на цените не е предвиден спад на потреблението. При това положение цените растат", подчерта Евгения Харитонова.

Иначе цената за пренос през електропреносната мрежа не може да се намали, подчерта шефката на ДКЕВР – става дума за общата цена, която включва таксата за пренос и съответните добавки. От началото на март цената, плащана на НЕК, която ръководи електропреносната мрежа, е 78.47 лв. за мегаватчас. Добавките, като зелената, не могат да се отменят , защото са определени в закона, каза тя.

Липсващите енергийни наредби, заради които Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България, вече са подготвени, обяви още Харитонова. Става дума за разпоредбите за либерализирането на енергийния пазар, които трябва да позволят всички потребители на енергия свободно да избират и сменят доставчика си. Наредбите ще бъдат публикувани в Държавен вестник, обяви Харитонова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews