50 млн. икономия от "кафяв ток" предлага Асен Василев (обновена)

Милен Енчев 26 март 2013 в 10:51 3815 8

Асен Василев снимка: Сергей Антонов
Асен Василев снимка: Сергей Антонов

50 милиона лева може да икономиса годишно държавата, ако промени начина на изкупуване на т.нар. кафяв ток - електроенергията, произвеждана от когенерационните заводски централи. 

Сега държавата изкупува всичкия коненерационен ток (за комбинирано производство на топлина и ел. енергия) на заводите на високи преференциални цени, а същевременно предприятията си купуват от конвенционалния евтин ток. Идеята на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев е заводите да използват собствената си електроенергия в бъдеще, а държавата да им изкупува само тази, която им е излишна. Това би спестило 50 млн. лева разходи годишно, което според министъра е "едно добро начало".

Това е един от спешните приоритети в енергетиката, обявени от министър Асен Василев днес. За целта икономическото министерство ще предложи съответни промени в подзаконовата нормативна уредба, които трябва да бъдат приети от енергийния регулатор (ДКЕВР). Идеята касае само когенерационните централи на промишлените предприятия, които покрай необходимата им пара произвеждат и ток. Тя не се отнася за когенерациите на топлофикационните дружества, подчерта Василев. Кафявият ток, произвеждан от топлофикациите, е сред най-скъпите в страната, като начело е цената на Топлофикация - София. Нейното електриечество се изкупува от държавата по около 300 лв. за мегаватчас.

Друга мярка, предложена от Василев, е централите за производство на възобновяема енергия да бъдат временно спрени. Причината е, че от 9 месеца са в неизпълнение на законовите изисквания да дават прогнози за производството си.

„Девет месеца голяма част от фотоволтаичните централи и ветроцентралите не са подавали в реално време информация към Централно диспечерско управление в енергетиката, което създава трудности при управление на системата, особено - при свръхпроизводството. Затова всички централи, които са неизправни, и не подават тази информация, ще бъдат спрени до момента, в който те започнат да я подават”, каза министърът на икономиката.

"По наша предварителна оценка, става въпрос за 40% от производството в сектора", каза Василев. „Проблемът е, че те, чисто технически, не подават информация към диспечерския пункт, което означава, че в системата се включват и изключват най-различни източници и диспечерският пункт няма как да ги отрегулира. Те създават системен проблем, който може да гръмне системата”, добави министърът. "Вие ми кажете - дали това е основание за прекратяване на изкупуване на електроенергия от тях".

По-късно председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова коментира, че това неспазване на закона дава право на държавата да ограничи производството на ВЕИ-централите временно, без да им плаща неустойки.

Разходите в енергийната система могат да намалеят, ако се намали количеството "студен резерв" до есента от 1040, колкото е сега, на 840 мегавата - това е трета мярка, предложена от икономическия министър. Студеният резерв е разполагаемата мощност, която не работи, но е в постоянна готовност на работа в случай на срив в енергийната система и държавата плаща на съответните централи за капацитета им в готовност. Освен това, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) трябва да проведе търг за изкупуване на студен резерв, което досега не е правено, смята министерството.

Системният оператор трябва да предложи вариант за отпадане на ограниченията за износ на ток за Турция. Същевременно ДКЕВР трябва да преразгледа и евентуално намали таксата за пренос на електроенергия, събирана от НЕК, за да се стимулира износът. Това гласят друга част от мерките на Василев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови