ДКЕВР: Ще бъдем безкомпромисни към ЕРП-тата

Елица Мартинова 01 април 2013 в 08:50 1265 0

Евгения Харитонова, Снимка: БГНЕС
Евгения Харитонова, Снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъде безкомпромисна към Електроразпределителните дружества. Това заяви в ефира на bTV председателят на регулаторния отговор Евгения Харитонова.

Тя заяви, че крайният срок, в който ЕРП-тата можеха да подадат заявления за промяна в цената на тока, е изтекъл на 29 март. По думите й документите ще бъдат разгледани тази седмица.

„Ще признаваме само разходите, присъщи за дейността им. Ще проверяваме дали изпълняват бизнес плановете, заявени преди 5 години – дали правят обените инвестиции“, коментира Харитонова.

Шефът на ДКЕВР коментира отново идеята за либерализация на пазара за електроенергия. По думите и отвореният пазар ще доведе до леко поскъпване на тока в първите години, което ще се дължи на първоначалните инвестиции на търговците.

По думите й цените ще се покачат драстично, ако предприемачите искат да изградят свои мрежи за електроразпределение, за да не използват тези на „естествените монополи“.

„Затова казвам, че първо докато инвеститорът си изплати софтуера, хардуера, инвестицията, ще има леко покачване. Това е при положение, че се използва съществуващата мрежа на т. нар. „естествени монополи“. Но ако не иска да я използва, а да създаде своя мрежа на някакво ниво, тогава вече ще има драстично повишаване на цената на тока. Но това не е реалистично“. Коментира Харитонова.

Шефът на ДКЕВР отказа да се ангажира с прогнози за промяната в цените на тока от 1 юли. Тя заяви, че въпросът е твърде комплексен и изисква експертна разработка, която ще отнеме време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови