ЧЕЗ с поредна жалба срещу България в Брюксел

29 март 2013 в 19:10 2392 1

Шефът на ЧЕЗ България Петер Баран
Шефът на ЧЕЗ България Петер Баран

ЧЕЗ официално депозира жалба срещу България пред Европейската комисия заради декларираните намерения на държавата да отнеме лиценза на българското й подразделение, съобщи Ройтерс.

Проблемите около енергийното предприятие се разразиха заради масовите протести срещу монополите, отключени от високите декемврийски сметки за ток в страната. Тогава бившият премиер Бойко Борисов обяви, че държавата ще отнеме лиценза на електроразпределителното дружество.

Държавната финансова инспекция (АДФИ) направи спешна проверка на работата му и откри редица нарушения на ЧЕЗ в областта на обществените поръчки. Енергийният регулатор (ДКЕВР) обяви процедура по отнемане на лиценза (той ще дискутира темата в заседанието си на 16 април), а в унисон с изпълнителната власт новият главен прокрор Сотир Цацаров обяви, че започва детайлна проверка на практиката на компанията.

От чешката компания реагираха с медийни оплаквания от отношението на българските власти и намерението им в нарушение на българските закони да принесат ЧЕЗ в жертва на протестиращите граждани. Това е втората официална жалба на Чехия заради отношението към компанията й в България. Първата бе внесена в началото на март в Брюксел от посланика на Чехия в Европейския съюз, който заяви, че България нарушава и общностното, и собственото си законодателство с процедурата по отнемане на лиценза.

„Ние поискахме от Европейската комисия независима оценка за ситуацията, с цел да гарантираме обективно и справедливо отношение към нашите български дружества“, коментира в становище Томаш Плескач, ръководител по електроразпределните и задграничните дейности на компанията.

„Това засяга преди всичко започването на процедура за отнемане на лиценза, която се основава на един импулс на министър-председателя, а не на независима регулаторна власт“, посочи Плескач.

Вчера, след период на явно нежелание да се ангажира с проблемите на естествените монополи, Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на офисите на трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, която също е чешка собственост.

Също вчера, служебният премиер Марин Райков обяви, че Еврокомисията е дала съгласие нейните дирекции да направят задълбочена проверка на ценообразуването по цялата верига в българската енергетика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови