Дянков: Гарантирам за бюджета, ако следващият министър е от ГЕРБ

23 януари 2013 в 11:03 1435 6

Гарантирам, че държавният бюджет за 2013 г. ще бъде изпълнен, ако следващият финансов министър е от ГЕРБ. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков пред Нова телевизия по повод обвиненията, че бюджетът ще издържи най-много до провеждането на парламентарните избори. Те дойдоха от "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.

Дянков отново се похвали с финансово успешната 2012 година и пак подчерта колко много пари, повече и от най-добрата 2007-а, са събрали НАП и митниците.

По думите на министъра, най-много ДДС се краде в земеделието, затова от Еврокомисията препоръчали всеки по веригата да си плаща данъка, а не както е в останалите сектори.

Дянков коментира и обвиненията от "Движение България на гражданите", че в 4 министерства (на здравеопазването, на земеделието, на социалната политика и на регионалното развитие) са си раздали 17.5 милиона лева над заплатите, както и обвиненията за назначения на "калинки" в държавната администрация.

"През годината са раздавани бонуси в някои министерства, но не в тази сума и не в министерствата, за които говори тя". Той отказа да конкретизира за кои министерства става въпрос с обяснението, че данните не са пред него.

Вицепремиерът определи темата за бонусите като "популистка" и декларира, че в края на януари самият той ще даде премии на служителите в Министерството на финансите, работили по бюджет 2013.

Дянков коментира и предстоящия референдум за ядрената енергетика. „Ако на референдума се каже "Дайте да строим с държавни пари!", това означава национална катастрофа,” заяви Дянков.  

Във връзка с предстоящото плащане на 400 млн. лв. по кредит към банка BNP Paribas финансовият министър заяви, че "това е банката на Меглена Кунева", а тегленето на кредита е станало по времето на тройната коалиция, което било "интересно съвпадение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови