Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депутатите пощадиха мечките на първо четене

30 ноември 2012 в 17:54 2835 2

Мечка, Снимка: БГНЕС
Мечка, Снимка: БГНЕС

Забраната за лов на мечки в България, записана в поправки към закона за лова, бе приета днес на първо четене от парламента. Промяната бе предложена от правителството, след като неотдавна Брюксел откри наказателна процедура срещу България заради ловния режим за иначе защитеното животно.

Кафявата мечка е сред приоритетните за опазване видове в Европа, гласи евродирективата за местообитанията и дивата флора и фауна. За опазването й се създават цели защитени зони (екомрежата „Натура 2000“). Въпреки това от 2010 г. насам в България тя се счита за ловен вид.

Процедурата срещу България касае конкретно „квотата“ за отстрел на мечки, въведена през 2010 г. Промените тогава бяха мотивирани с няколко инцидента с мечки в Родопите, един от които фатален. Ловното лоби в парламента посрещна радушно промяната, която регламентира минимум от 3 % от популацията на мечки за отстрел годишно и максимум 8 %. През 2010 г., когато парламентът прие квотата, никой нямаше представа каква всъщност е мечата популация в България – тъкмо тогава започна проект на екоминистерството за преброяване на кафявите мечки.

Със сега обсъжданата промяна тази квота трябва да отпадне и мечки да се убиват само по изключение (в случай на нападения срещу хора например), с разрешение на земеделския министър и съгласието на екоминистъра.

След въвеждането на квотата за мечки, през 2010 г., ловът на едрите бозайници леко нарасна. През 2009 г. бяха издадени 7 разрешения за отстрел (тогава те все още се издаваха от екоминистъра), а реално бяха убити 4 мечки. През 2010 г. са били издадени разрешителни за 14 животни, а са отстреляни 8. Миналата година разрешителните са били15, а реално убитите мечки – 9. Разрешителните се издават на ловните стопанства в страната и за всяко едно те печелят десетки хиляди евро (в този порядък са тарифите за трофеен лов на мечка).

Уловът е намалял тази година. До момента са издадени 12 разрешителни, а са убити 2 животни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!