МОСВ раздава спрей за мечки от люти чушки

Последна промяна на 17 октомври 2012 в 17:21 2747 8

МОСВ ще гони мечките с люти чушки. Снимка: БГНЕС
МОСВ ще гони мечките с люти чушки. Снимка: БГНЕС

Екоминистерството е купило от САЩ 200 броя специални спрейове за отблъскване на мечки за 15 хил. лв., похвалиха се оттам.

"Спрейовете съдържат капсаицин (люта чушка). Спреят съдържа най-високия процент капсаицин и капсациноиди, препоръчвани за спрейове за мечки от Агенцията за защита на околната среда в САЩ (EPA)" се уточнява в съобщението.

Флаконите, които са 225 грама, имали и екстри като защитен механизъм, предпазващ от изпускане, който свети в тъмното. Били незапалими. 

Спрейовете са поръчани специално за област Смолян и ще бъдат доставени на общините в района, като Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Смолян ще публикува списък на интернет страницата си на кои кметства ги е раздала. 

Ведомството на Нона Караджива призовава  "жителите на областта да проявят активност и отговорност и да заемат тези спрейове от съответните кметства при излизане извън населените места".

Оттам се оплакаха, че наскоро осигурили 180 електропастира за Смолянско, но при проверка се оказало, че те слабо се използват - около 60 от тях не са монтирани, а 4 дори не са взети от РИОСВ – Смолян.

МОСВ дори е измислило наказание за "безотговорните" стопани - на тези, които са получили електропастири и не са ги монтирали, няма да се изплащат щети. Освен това, уредите им ще бъдат иззети и предоставени на други нуждаещи се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2012 в 00:07

И с памперси.
А като не лети наникъде, как стига до мечката? А вятъра като го лепне на твойта човка, какво ще стане?
Ти изобщо различаваш ли газ от пръчка?

17.10 2012 в 23:46

Къф вятр бре, те са гелови?!

17.10 2012 в 20:32

Щом обичаш мистиката - твоя си работа, но технологично това все пак е всичко на всичко одеколон от люти чушки. За да разбереш по-лесно какво значи "спиртен извлек".
А за да разбереш по-лесно тактиката на употребата на това нещо, просто седни на една маса с пушачи, и един непушач. После същото, на отворен прозорец.
Ничие невежество не може да оправдае изхвърлянето на толкова пари за глупости. Нито подлагането на личния състав под неотвратим удар, с раздаването на негодно оръжие. Остротата на обонянието е една песен, а болевия праг - друга. Така че с тия приказки и ти си за килията, в която трябва да затворят ония пишман експерти.

17.10 2012 в 19:42

Не сте прави - люти чушки бол, ама спреят не е стрит червен пипер все пак. Затова и не струва колкото една ока пиперки. Трудности в тактиката също няма, понеже мечката има многокатно по добро обоняние от човека и изчезва много бързо щом помирише лютия спрей. Спреят е по надежден от пушкало, понеже и да връхлети изненадващо мечката, има по добър ефект и по добър обхват дори с треперливи ръчички, и това беше показано по един документален филм (гледайте повече NG Wild) - самият производител, който разработва спрея е оцелял от нападение на гризли.
Не е необходимо да се оплюва всичко - специално пък софиянци също ще имат полза и в градски условия понеже глутниците кучета също се респектират от подобен спрей ...
Бихме искали някой в БАН да разработи нещо подобно, но уви - дотогава доста планинари (и мечки ) ще пострадат.

17.10 2012 в 18:53

Да обсъждаме ли надеждността на тия бурканчета по сработване, и трудностите в тактиката на използването им? Ми ако вятъра внезапно се врътне от бабата към мечката, тя какво, да се врътне по ринга чевръсто ли? Щото иначе ще излезе че мечката е пръснала бабата.
Генщабовете и спецназовете по цял свят зарязаха химическото оръжие заради ниската му ефективност, ние угояваме производителите на козметика от спиртен извлек от люти чушки.
Кога министерството ще обяви конкурс за треньори на планински бабички по ръкопашен бой с мечки? Няма ли да има някой милион за тая работа?

17.10 2012 в 18:11

Незнам как е в София,но съм сигурна,че по родопите люти чушки-бол.Пък и толкова ли нямаше български производител,че трябваше да спонсорираме братското американско производство?А,колко съм глупава,някой пак трябваше да делне едни пари!

17.10 2012 в 18:06

И какво? Като ходи баба в гората, да минава през кметството, за да вземе буркана. Инструктаж, подпис в тетрадката - и после да го върне, ако не е срещнал мечка.

И тая цена от 150лв на парче валидна ли е? Не разбира дедо ви поп. Отделно дето не разбира и 200-грамовата разфасовка.

17.10 2012 в 17:29

Господин Главен Прокурор?