МОСВ раздава спрей за мечки от люти чушки

Нели Чолашка 17 октомври 2012 в 17:21 3428 8

МОСВ ще гони мечките с люти чушки. Снимка: БГНЕС
МОСВ ще гони мечките с люти чушки. Снимка: БГНЕС

Екоминистерството е купило от САЩ 200 броя специални спрейове за отблъскване на мечки за 15 хил. лв., похвалиха се оттам.

"Спрейовете съдържат капсаицин (люта чушка). Спреят съдържа най-високия процент капсаицин и капсациноиди, препоръчвани за спрейове за мечки от Агенцията за защита на околната среда в САЩ (EPA)" се уточнява в съобщението.

Флаконите, които са 225 грама, имали и екстри като защитен механизъм, предпазващ от изпускане, който свети в тъмното. Били незапалими. 

Спрейовете са поръчани специално за област Смолян и ще бъдат доставени на общините в района, като Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Смолян ще публикува списък на интернет страницата си на кои кметства ги е раздала. 

Ведомството на Нона Караджива призовава  "жителите на областта да проявят активност и отговорност и да заемат тези спрейове от съответните кметства при излизане извън населените места".

Оттам се оплакаха, че наскоро осигурили 180 електропастира за Смолянско, но при проверка се оказало, че те слабо се използват - около 60 от тях не са монтирани, а 4 дори не са взети от РИОСВ – Смолян.

МОСВ дори е измислило наказание за "безотговорните" стопани - на тези, които са получили електропастири и не са ги монтирали, няма да се изплащат щети. Освен това, уредите им ще бъдат иззети и предоставени на други нуждаещи се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови