Още земи в „Натура“, но новите писти в Рила остават извън нея

Милен Енчев 26 ноември 2012 в 19:28 3650 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Защитените зони в България официално се увеличиха с 450 квадратни километра. Днес Европейската комисия обяви, че са приети серия предложения на държавата за разширяване на екомрежата „Натура 2000“. Българските допълнения към мрежата са част от предложенията на общо 20 европейски държави, приети от ЕК, с обща площ около 25 000 кв. км.

Според днешното съобщение на Еврокомисията с новите си площи в „Натура“ България става една от страните – членки с най-пълна мрежа от защитени зони. Въпреки това само преди месец, когато се състоя т. нар. „биогеографски семинар“, на който се обсъдиха българските допълнения, държавата бе предупредена, че трябва да включи в мрежата и подножията на Рила - пръстенът около националния парк.

С днес обявеното решение официално се разширяват 26 зони и се обявяват още три нови. Половината от разширените зони са предназначени за опазване на редки видове риби в страната, основно по дунавското крайбрежие и острови. Защитената зона „Руй“ (при българо-сръбската граница край Трън) пък се разширява с цел опазване на рисовете, след като изследвания в последните години показаха, че в тази част на страната отново се срещат рисове, които в България са били напълно избити преди около 80 години. Трите нови зони са „Конунски дол“ (Плевенско) и „Чирпански възвишения“ - за опазване на ценни природни местообитания, и „Ново село“ (Видинско) за опазване на обитанията на няколко вида дунавски риби.

Всички тези допълнения към мрежата бяха предложени от експертен съвет (Националният съвет по биологично разнообразие) на екоминистерството преди 2 години. Тогава обаче за пореден път министерството отхвърли предложението за пръстена около национален парк „Рила“. Някогашният буфер на парка бе разделен на две проекто-зони - „Рила север“ и „Рила юг“, които бяха внесени от БАН и природозащитни организации. Експертният съвет обаче не ги прие, аргументирайки се с противоречиви искания на учените и неправителствените експерти за обхвата им.

Сагата на двете „злополучни“ зони в Рила тече вече шеста година. Те бяха многократно отлагани – както при предното, така и при настоящото правителство. Основната причина е, че в тях са съсредоточени редица проекти за ски курорти – Супер Паничище, Говедарци – Мальовица – Искровете (на бизнесмена Христо Ковачки), Трещеник в Южна Рила, Супер Боровец. На биогеографския семинар през октомври Еврокомисията изиска подножията на Рила все пак да бъдат обявени за защитени зони, защото там са нископланинските обитания на кафявата мечка – приоритетен за опазване вид в Европа. Така много от предпочитаните обитания на мечките са без защита.

До момента защитените зони покриват над 1/3 от територията на страната. По дял на защитената природа България е един от "първенците" в ЕС. Формалното обявяване на зоните обаче не гарантира защитата на природата в тях. Екоорганизациите от години настояват и за контрол върху спазването на режимите в "Натура".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!