Депутати искат анкетна комисия да разследва научния фонд

Александра Маркарян 06 декември 2012 в 14:59 1494 0

Лютви Местан, ДПС Снимка: БГНЕС
Лютви Местан, ДПС Снимка: БГНЕС

Депутати от ДПС и БСП внасят подписка в парламента с искане за сформиране на временна анкетна комисия, която да разследва сигналите за нарушения във Фонд "Научни изследвания", подчинен на образователния министър Сергей Игнатов.

62-ма депутати са се подписали под искането.

Скандалът избухна при обявяване на резултатите от конкурса за финансиране на научни проекти за 2012 г. на ФНИ. Сред печелившите проекти има такива на фирми, които не отговарят на условията, тъй като нямат в предмета си на дейност научно-изследователска дейност. Има сериозни съмнения, че много от спечелилите проекти са свързани с ръководството на фонда.

Оценяването на над 1000-та проекта е ставало "на тъмно", имената на членовете на временните комисии, оценявали проектите, не бяха публикувани на сайта на ФНИ.

Въпреки че е отговорен за назначените в него лица, министърът на образованието Сергей Игнатов отказа да разпореди преразглеждане на резултатите от конкурса, обяви само, че във фонда тече поредният одит, който обаче има за цел да провери финансовото управление, но няма как да провери научните качества на одобрените вече проекти.

Вносителите на искането от опозицията обявиха, че отказ на управляващите от сформирането на такава комисия би означавало, че се опитват да скрият истината.

Лютви местан поиска обяснение как са били одобрени 98-те проекта от над 1000 подадени, какви са били критериите, защо учените нямат достъп до резензиите на проектите си, защо не е била осигурена прозрачност.

Отговорността, според Местан, "не може да се сведе само до ниво анголски професор (бел. ред. председателят на изпълнителната комисия на ФНИ Рангел Гюров не е хабилитиран според тогава действалото българско законодателство, а твърди, че е професор от Ангола).

"Отговорността е на ниво минимум министър на образованието и науката. Отговорността е на кабинета с министър-председател Бойко Борисов и затова очакваме и неговата реакция", заяви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови