Депутат от БСП за покушението: Това е инсценировка (реакции)

19 януари 2013 в 15:22 7674 6

Антон Кутев. Снимка: БГНЕС
Антон Кутев. Снимка: БГНЕС

Покушението над лидера на ДПС Ахмед Доган е инсценировка. Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев пред БНР.

"Струва ми се, че причината е вътре в ДПС. Прави се, за да се вдигне шум, а не за да бъде убит лидерът на партията. Не знам кой пише сценарият, защото има две групи в ДПС, които могат да го направят", заяви Антон Кутев.

"Твърденията за инсценировка звучат нелепо. Показността на публичното нападение срещу Ахмед Доган е съзнателно търсен ефект. Целта на покушението е може би да нагнети етническото напрежение и да доведе до етнически спекулации", коментира президентът до 2012 г. Георги Първанов.

Той отиде в НДК и обясни, че дошъл на място, за да изрази своята гражданска позиция.

Реакциите след нападението бяха десетки и в България, и в чужбина.

Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи официалната позиция на държавния глава.

Чрез нея президентът Росен Плевнелиев осъжда остро нападението и уверява, че „ще бъдат установени в бърз порядък обстоятелствата, довели до опита за посегателство“ срещу Доган. Подобен акт е недопустим в една демократична държава, категоричен бе президентът, който призова за бързо разследване от страна на компетентните институции. 

Плевнелиев е провел и телефонен разговор с Ахмед Доган, за да се информира за здравословното му състояние.

„Ужасен съм. Така не трябва да се решават проблемите”, коментира Касим Дал пред Дарик.

Това е безпрецедентен терористичен акт и България вече не е същата, бе реакцията на червения депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков, който подчерта, че слабата охрана не само в случая, но и от доста време в страната е причина за сериозно притеснение.

Шокиращо. Така определи случилото се лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева пред БГНЕС.

"Няма нормалност в държавата по никакъв повод. Няма нормалност и в политиката. Няма кой да сложи ред и няма кой да поеме отговорност", каза Кунева.

От името на Либералния интернационал да благодарим на Господ, че Ахмед Доган е в безопасност, заяви Франс ван Баален, президент на Либералния интернационал от трибуната на конференцията на ДПС, предаде БГНЕС. Ние стоим зад вас, тази политическа партия е стабилната политическа сила, която гарантира правата и свободите в България. Ние ще се борим съвместно с вас за тази свобода и ще се борим с насилието, каза Баален.

Шокирани сме от опита за убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган, заяви Греъм Уотсън, председател на групата на либералите и демократите в ЕП. Вярвам, че ЕС ще трябва допълнително да се мобилизира, за да върне вашата държавност. Ние сме с вас в този час на изпитание, но настояваме да се открие кой стои зад тази ужасна атака и да бъде изправен пред правосъдието, допълни Уотсън.

Нападението предизвика силен отзвук в Турция.

Лидерът на главната опозиционна партия на Турция Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу заяви: "В демократичните страни политиците не може да бъдат накарани да мълчат под заплахата на оръжия".

Новинарските канали продължават да излъчват съобщения от София с видео от нападението.

 

Покушението над Ахмед Доган стана днес към 12.20 ч., по време на Осмата конференция на ДПС в зала 3 на НДК. Докато Доган произнасяше речта си от трибуната, на сцената се качи 25-годишният Октай Хасанов Енимехмедов с насочен пистолет към главата на Доган. При опита му да натисне спусъка оръжието засече. В този момент на сцената се качиха десетки делегати, които свалиха и обезоръжиха нападателя на земята. Енимехмедов бе ритан и удрян от делегати, преди НСО да се намеси. Доган не пострада при нападението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews