Борисов: И аз искам референдум за АЕЦ "Белене"

Лъчезар Вълев 01 август 2012 в 16:16 2464 4

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов, Министерският съвет и ПП ГЕРБ подкрепят провеждането на референдум за строителството на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно на заседанието на правителството в сряда.

„Станишев казва, че сега едва ли не щял да брани референдума от ГЕРБ. Точно обратното и ви моля всеки от вас, където и да говори, да каже, че аз, и вие, и ние, и правителството сме „За” референдум. Категорично. Не е нужно да го брани, а точно обратното“, заяви Борисов пред министрите.

Според Борисов референдумът ще струва на държавата колкото едни избори - между 30 и 40 млн. лева.

"Ние избори имаме след няколко месеца, догодина юни или кога, сиреч аз не виждам откъде мога да извадя 30 милиона или 40 милиона от бюджета или той трябва да мине на актуализация, да похарчим още за този референдум", каза още той.

"Ако си „За”, това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един Мерцедес на централата. Ако я правим за 22 милиарда, токът ще струва еди колко си и той в никакъв случай няма да е евтин, защото тези кредитни пари няма кой да ги плати. И Станишев прекрасно го знае. Просто той действа подло в момента към българите“, допълни министър-председателят.

Знаете тезата, че когато повтаряш много пъти една лъжа, тя почва да става истина, обръща се Борисов към министрите. Според него Станишев, като комунистически възпитаник, е избрал подобна тактика и всеки ден разнася и развява проекта "Белене" и референдума, свързан с него. Проектът "Белене" е висша степен на това как не трябва да се конструира един проект, за учебник, ако искаш да напишеш, смята премиерът.

Премиерът заяви, че Станишев не е подписал договорът за строеж на АЕЦ "Белене", защото се уплашил след визитата си в САЩ. 

"Ние сме твърдо "за" едновременно с изборите да има и "за" и "против" АЕЦ "Белене", но под чертата ако си "за" АЕЦ "Белене" да знаеш какво следва, и ако си "против" пак да знаеш какво следва", каза още той.

Относно валидността на подписите, внесени в Народното събрание, Борисов заяви: "Няма да му дам да си играе с хората. Затова проверявайте си ги подписите. Официалната позиция е тази. Ако от 700 и да има 100, 200 хиляди фалшиви, голяма работа, колкото трябва, ще му ги дам аз, ГЕРБ ще му ги даде. Ние ще му ги дадем, колкото не му стигат."

"Не те, ние искаме референдум, защото ни омръзна", допълни премиерът.

Борисов  бе категоричен, че ако референдумът даде резултата, който иска Станишев, още на следващия ден кабинетът ще вземе банкова гаранция и ще започне да строи централата.

За около три месеца БСП събра 773 447 подписа на български граждани за провеждането на референдум за изграждането на АЕЦ "Белене". На 27 юли социалистите внесоха подписката в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков