Отливът на туристи от Израел се запълва от други страни

Юлиан Христов 31 юли 2012 в 12:07 1062 0

Делян Добрев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС

Отливът на туристи от Израел, който се получи в дните след атентата в Бургас, се запълва от други туристи, каза пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той е на посещение в Израел с цел да гарантира, че България е спокойна и сигурна страна. Туристите за миналата година от Израел са били 138 хиляди и дори 10-15 процента спад на броя на туристите означава десетки хиляди туристи, каза министър Добрев.

Отлив от други пазари не се наблюдава, дори обратното, освободените резервации от страна на израелски туроператори се заемат от други държави - традиционните ни пазари -Русия, Германия, Полша, има много голям ръст на руския пазар - над 30 процента, от Украйна, Беларус - също и спад на пазарите от ЕС може би заради тежката икономическа ситуация в ЕС. Към края на юни статистиката отчита 1 процент ръст на туристите и се очаква до края на годината процентът да нарастне значително, допълни той.

Министърът на икономиката Делян Добрев отказа да коментира констатацията на Комисията за защита на конкуренцията, че липсва картел на горивата в България. "Начинът да се следи конкуренцията на българския пазар не е в прегледа на фактури, а в ежедневното наблюдение как се движат цените в другите страни от Евросъюза. Разминаванията с цените у нас се отстраняват до дни", увери министърът.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!