Държавната "Консолидкомерс" лъсна в "Офшорлийкс"

26 май 2013 в 10:54 2975 0

Колко ли държавни пари са изтекли към Вирджинските острови?
Колко ли държавни пари са изтекли към Вирджинските острови?

Схемата, по която 5 млн. лева бяха източени от държавното дружество „Консолидкомерс" преди 5-6 години, лъсна oт аферата „Офшорлийкс" - мащабното международно журналистическо разследване в 10 офшорни зони.

За схемата с "Консолидкомерс' разказа пред bTV журналистът Станимир Въгленов - директор на онлайн изданията на "Медийна група България", който е българският представител на консорциума на разследващите журналисти. 

"Трима от ръководството на "Консолидкомерс" откраднаха 5 млн. лева и ги преведоха във финансовата къща на единия. Снощи открих фирмите, с които вероятно са направили схемата. Едната е на Вирджинските острови и е създадена година и половина преди скандала", разказа Въгленов.

През август 2006 г. Владимир Милев, бивш директор и ликвидатор на "Консолидкомерс", бе арестуван и обвинен за присвояване на 5 млн. лева. Става дума за 2.5 млн. евро, които Милев неправомерно превел на финансовата компания "Форекско", в чиято управа е работил до 2004 г.

 Първата офшорка на другия обвиняем - Драгомир Бучев, е създадена две години преди да избухне скандала - през април 2004 г. Тя носи същото име като финансовата къща - "Форекско", показват масивите от данни на "Офшорлийкс".

 През 2007 г. Драгомир Бучев прави втора офшорна компания - "Скутрейд лимитед". Той се укрива известно време в Лихтенщайн, откъдето е върнат в България с помощта на Интерпол.

 В началото на 2012 г. тримата подсъдими - Владимир Милев, Драгомир Бучев и Иван Табаков, получиха по 7 г. затвор. Присъдата обаче не е окончателна.

Въгленов разкри и факти около Едуард и Сара Питър-Миърс, които имат близо 3000 компании, една от които е регистрирана в България. Те обаче не са собственици на парите в сметките, на които са титуляри. Те са платени директори.

 Едно от имената, които изплуваха покрай "Офшорлийкс", е това да адвокат Десислава Везенкова. 112 фирми са регистрирани на нейния адрес, 90 отговарят на нейния телефон. Фирма на Едуард Питър-Миърс също е регистрирана на адреса на юристката. До миналата година брат ѝ Александър Везенков е представител на една от фирмите.

 „Кристина Казарян се свърза с мен по препоръка на руски адвокат, мой приятел. Той ме препоръчал, започнахме кореспонденция от ноември 2007 г.", обясни Везенкова пред bTV. Така се стигнало до регистрацията на фирмите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови