Meгаскандал с офшорни сметки засегна и България

Юлиан Христов 05 април 2013 в 11:21 15663 20

Имена на българи фигурират в списъка на
Имена на българи фигурират в списъка на "Офшор лийкс". Снимка: ЕПА / БГНЕС

Световен мегаскандал с изтекли банкови документи за тайни сметки е на път да засенчи дори този с "Уилилийкс".

130 000 души с офшорни сметки, сред които и българи, са укривали данъци чрез т.нар. "глобални банкови оазиси".

Това става ясно от съвместно разследване на няколко световни медии, сред които "Гардиън", "Монд", "Вашингтон пост", "Зюддюйче Цайтунг" и "Би Би Си".

Анонимен източник е предоставил на медиите база данни за лица, които не са плащали данъци. Информацията е с общ обем 260 гигабайта и съдържа 2,5 милиони документи, включително списък със 130 хиляди лица от над 170 страни. Сред тях са политици, олигарси, търговци на оръжие, представители на шоубизнеса, финансисти. Общите авоари в офшорните зони възлизат на поне 32 трилиона долара или 25 трилиона евро. 

До момента е ясно, че в списъка с лицата има и българи, но техните имена още не са обявени. Очаква се документите, които касаят български олигарси и политици, да бъдат оповестени в най-скоро време.  

Изследването на документите, които като количество информация са близо 160 пъти повече от изтеклите през "Уикилийкс" грами, е продължило 15 месеца. Аферата вече придоби популярност като "Офшорлийкс". Документите са стигнали до авторитетни медии от 46 държави благодарение на Международния консорциум на разследващите журналисти. Почти 100 разследващи журналисти са работили по случая година и половина.

Сред хората, ползвали "данъчния рай", са борсови спекуланти, източноевропейски милиардери, правителствени служители, руски олигарси, хора от шоу бизнеса, международни търговци на оръжие, членове на богати фамилии от САЩ, Великобритания, Индия, Пакистан, Китай, Индонезия, Иран, Тайланд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!