Държавата готви преразпределяне на парите си в частните банки

Последна промяна на 26 март 2013 в 15:45 3272 10

Служебният премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС
Служебният премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС

Правила за публичност и управление на риска при управлението на парите на държавните предприятия и дружества ще подготви междуведомствена работна група, определена днес със заповед на служебния премиер Марин Райков. В работната група влизат всички министри от служебния кабинет, които управляват държавни предприятия, както и министърът на финансите Калин Христов. Председател на групата е премиерът.

Целта ще е да се приемат универсални указания за управление на средствата на държавните предприятия, които да се спазват от всички министри - принципали на държавните дружества, съобщи пресслужбата на кабинета.

Още през 2010 г. финансовото министерство разработи правила за избор на доставчиците на финансови услуги за предприятията с над 50 % държавно участие. Те обаче си останаха пожелателни и досега държавните предприятия използват банкови услуги без търг. Година по-късно серия медийни публикации разкри, че близо половината от парите на всички държавни дружества са депозирани в една частна банка – „Корпоративна търговска банка“ на Цветан Василев. Тогава стана ясно, че 630 милиона лева от парите на държавните енергийни компании в Българския енергиен холдинг са в банката. В нея са депозирани и предприятията на Министерството на отбраната като „Терем“, „Снабдяване и търговия – МО“, и мн. др.

Заповедта на служебния премиер дойде ден след медийната престрелка между Цветан Василев и „Икономедия“. Пред австрийския в. „Дер Шандарт“ банкерът заяви, че президентът Росен Плевнелиев, който назначи настоящия служебен кабинет, обслужва „олигарси“ и е свързан със създателя на „Икономедия“ и съиздател на в. „Капитал“, „Капитал дейли“ и сайта „Дневник“ Иво Прокопиев. В отговор от медийната група заявиха, че атаката на Василев е заради разследванията на „Капитал“ за обема на държавния портфейл в КТБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2013 в 17:58

Остава да се избере като опция ЦКБ/Централна Кооперативна Банка/ и наистина трябва да се изнасяме.

28.03 2013 в 09:24

Споко, бе брато! Важното е да се осигури достатъчно време за правилното преброяване на бюлетинките - ако требе, още шес месеца ша стои Райков!
Колю ти Парамов може и да му се ще още една врътка като тая през 1996-1997, ма кофти номер - ние сме единствената гордост на МВФ за валутен борд (у Литва се наложи да спрат изплащането на заплати и пенции и да обезлюдят страната с 30% и повод за гордост вече нема).
Нали ти рекох, че Брюксел посочи Мустака с пръст и каза да го скрием някъде?

28.03 2013 в 09:14

Ужаст!
Споко, бе брато! Мангизите ще ги местим при кака Цветелинка, че Мустака зе да праи лошо пичатление в Брюксел.

27.03 2013 в 02:53

Стига с тоя Парамов - "Всеки ден" е парцал от медийната група "мама и син", нема нужда да го чета, за да знам че отзад манипулира Мустакатия банкер! Ти не си ли написа вече постовете за деня, а? Айде че утре пак. Докато не пресъхне изворчето... дай Боже, скоро!

26.03 2013 в 23:51

Глупости. КТБ не е голяма банка.

26.03 2013 в 23:34

Едва ли е точно така, както пише Офнюз. Едва ли Райков ще се вре там, където не му е работа? Той е с мандат от два месеца и преди всичко трябва да осигури честни и спокойни избори. Министрите му още гащите си не могат да вържат, а той ще седне да създава правила за публичност и управление на парите на държавните фирми. Финансовата система и взаимоотношенията на банките с останалите финансови субекти, в т.ч. и държавните фирми, следва да бъде уредена със законодателна дейност от Парламента. Защото каква е ползата от едни такива правила за два месеца? Ами като дойде следващото правителство? Отново нови правила? Или Кольо Парамов ще се окаже прав?
http://www.vsekiden.com/132230 Тайно се готви удължаване на срока на временното правителство чрез дестабилизация на финансовата система. А от хаоса майстора на не-бойни изкуства Као-лин от Сингапур ще има най-голяма изгода - дългата му левова позиция в дългове ще се стопи при една девалвация, а дългите му валутни позиции ще го направят за една нощ отново богат.

26.03 2013 в 22:50

Ефектът на доминото ще е неминуем! Фалита на една такава голяма банка ще разтърси цялата финансова система. Реално лева ще се обезцени и борда ще се пропука. Твоите левчета ще станат никому ненужни хартийки. А майсторът на не-бойните изкуства Као-Лин от Сингапур ще потрива доволен ръце - милионните му левови задължения ще се стопят. Вижте какво пише Кольо Парамов в днешния брой на Всеки ден.

26.03 2013 в 18:07

До изборите парите трябва вече да не са там. Иначе.... пак там ще си останат.

26.03 2013 в 17:38

Значи първата банка, която ще изгърми е тази на Цецо Василев, втората ще бъде тази на келнерката Петя Славова, а третата.....

26.03 2013 в 15:53

Ето за какво бил целият вой на Цвък Мустака и форумните му троли...Всичко си дойде на мястото.