Държавата готви преразпределяне на парите си в частните банки

26 март 2013 в 15:45 3897 10

Служебният премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС
Служебният премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС

Правила за публичност и управление на риска при управлението на парите на държавните предприятия и дружества ще подготви междуведомствена работна група, определена днес със заповед на служебния премиер Марин Райков. В работната група влизат всички министри от служебния кабинет, които управляват държавни предприятия, както и министърът на финансите Калин Христов. Председател на групата е премиерът.

Целта ще е да се приемат универсални указания за управление на средствата на държавните предприятия, които да се спазват от всички министри - принципали на държавните дружества, съобщи пресслужбата на кабинета.

Още през 2010 г. финансовото министерство разработи правила за избор на доставчиците на финансови услуги за предприятията с над 50 % държавно участие. Те обаче си останаха пожелателни и досега държавните предприятия използват банкови услуги без търг. Година по-късно серия медийни публикации разкри, че близо половината от парите на всички държавни дружества са депозирани в една частна банка – „Корпоративна търговска банка“ на Цветан Василев. Тогава стана ясно, че 630 милиона лева от парите на държавните енергийни компании в Българския енергиен холдинг са в банката. В нея са депозирани и предприятията на Министерството на отбраната като „Терем“, „Снабдяване и търговия – МО“, и мн. др.

Заповедта на служебния премиер дойде ден след медийната престрелка между Цветан Василев и „Икономедия“. Пред австрийския в. „Дер Шандарт“ банкерът заяви, че президентът Росен Плевнелиев, който назначи настоящия служебен кабинет, обслужва „олигарси“ и е свързан със създателя на „Икономедия“ и съиздател на в. „Капитал“, „Капитал дейли“ и сайта „Дневник“ Иво Прокопиев. В отговор от медийната група заявиха, че атаката на Василев е заради разследванията на „Капитал“ за обема на държавния портфейл в КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!