Цветан Василев: Президентът обслужва интересите на олигарси

Елица Мартинова 25 март 2013 в 11:53 13025 123

Факсимиле от интервюто на Цветан Василев пред Der Standard.
Факсимиле от интервюто на Цветан Василев пред Der Standard.

Президентът Росен Плевнелиев защитава интересите на определен кръг от бизнесмени в България, каза в интервю за австрийското издание Der Standard шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Цветан Василев е един от най-влиятелните хора в България. По думите му президентът Плевнелиев робува на интересите на кръг от предприемачи.

Известен български политолог твърди, че магията и олигарсите ще се възползват от политическата криза в България, за да завземат властта. Вероятно към този кръг сте причислен и Вие?

Нямам никаква причина да предприемам действия срещу което и да е управление. Какви интереси бих имал да застана срещу правителство, чиято основна задача е да успокои атмосферата на улицата и да подготви страната за предстоящите парламентарни избори? Още по-малък интерес бих имал да подклаждам протести срещу бившия премиер Бойко Борисов, все пак съвсем наскоро бях обвинен, че съм един от приближените му.

Росен Плевнелиев, който назначи служебното правителство, очевидно не може да ме понася. Но истината е следната: Кръговете, които издигнаха този президент, искат да вземат властта. Проблемът не е, че държавният глава има приятели. Проблемът е, че този президент е продукт на хора около кръга „Капитал“, с които са имали общи бизнес начинания в миналото. В обкръжението на държавния глава има и група от неправителствени организации, сред които и „Отворено общество“. Към тях причислявам и Огнян Минчев – политолога, когото споменахте, но и още редица „лидери на мнение“. Те се крият зад фасадата, че са привърженици на демократичното общество и защитават неговите интереси. 

Този президент е избран от гражданите на България.

Благодарение на харизмата на Бойко Борисов. Ако Плевнелиев оглави която и да е партия, ще видите истинските резултати. Този президент обслужва не интересите на народа, а тези на определен кръг от предприемачи. Макар да казвам това, аз никога не съм и не бих предприел каквото и да е срещу държавата или управлението. Като мажоритарен собственик на една от най-големите банки в България аз имам интерес страната да е стабилна, а не по улицата да има протести. Такива събития ще са от полза за хора като Иво Прокопиев.

Определят Ви като един от най-влиятелните хора в страната. Какво означава да имаш влияние в България?

Бизнесът, който ръководя, е в различни сфери. Но, реално погледнато, има ли в света дори една държава, в която бизнесът да не е важен и за политиката? Никога не съм участвал в създаването на което и да е правителство на България. Половината от кабинета „Борисов“ обаче, по-специално икономическите и финансови експерти, както и Плевнелиев, който преди бе министър на регионалното развитие, бяха издигнати от кръговете, които споменах по-горе.

Корпоративна търговска банка често е представяна като неофициална банка на държавата.

КТБ бе опорочена пред Европейската комисия заради сведения, че държавата я облагодетелства. Впоследствие обаче ЕК не откри никакви доказателства за това и случаят е приключен. Моите врагове направиха всичко възможно да предизвикат разследване срещу държавата и банката, която оглавявам. Тези кръгове и в момента настояват президентът и служебният кабинет да продължат с атаките.

Явно смятате, че сте жертва на хората от „Икономедиа“?

Вижте, първата номинация за икономически министър в кабинета „Борисов“ през 2009 г. бе на Бисер Боев – бивш изпълнителен директор на „Икономедиа“. Неговата леля, съвсем случайно, е българският еврокомисар Кристалина Георгиева, а бившият финансов министър Симеон Дянков му е съученик. Боев не стана министър, защото обществото реагира остро. Като втори вариант бе избран Трайчо Трайков – колега на Дянков от университета. Трайков стана министър на икономиката, енергетиката и туризма. По ирония на съдбата, в момента кръговете около Кристалина Георгиева и „Капитал“ се опитват да се дистанцират от политиката на Министерството на финансите.

Обяснете по-ясно!

Икономическата им политика се провали. Не успяха да се справят с влиянието на световната икономическа криза, а по-късно и с кризата от задлъжнялост в България, защото следваха принципа на строгите икономии. Не взеха предвид факта, че по-голямата част от населението на страната живее на прага на бедността. Затова смятам, че не е подходящо президентът Плевнелиев да казва, че служебното правителство е нов старт. Какъв нов старт? На заден план стоят едни и същи хора.

Истина ли е, че когато се провеждат обществени поръчки в стратегически за държавата сектори, Вие почти винаги печелите? Как става това?

Финансовата криза донесе на КТБ повече възможности в сравнение със ситуацията на други банки. Ако участваме в някой конкурс, ние просто правим най-доброто предложение. Аз просто съм обвиняван за всичко, което правя. Например за покупката на мобилния оператор Vivacom, който е сред лидерите на пазара. Миналата година собствениците на Vivacom избраха една от моите фирми, съвместно с VTB Capital, защото направихме най-изгодната оферта. Трябва да имате предвид, че приватизацията на Vivacom, бившата БТК, през 2004 г. бе осъществена на смешно ниска цена с посредничеството на „Булброкърс Консултинг“ - една от фирмите на Иво Прокопиев.

Има упорити слухове, че Вашата банка е трезор за огромна част от публичните средства. Как ще коментирате това?

Първо, има огромна разлика между термина „държавни пари“ и парите на държавните предприятия. Твърденията за предполагаема концентрация на депозити на държавния предприятия в КТБ идват отново от кръга „Каиптал“ и се отнасят до парите на фирми в енергийния сектор. Има стотици държавни компании, които работят в други сектори, и по-голямата част от тях не са клиенти на КТБ.

Нашата банка е специализирана в сферите на енергетиката и инфраструктурата. Занимаваме се с това от 12 години. В този сектор в момента преобладават държавните компании. Ние работим с тях, отпускаме им кредити, даваме заеми дори на техните служители.

Когато спечелим някое обществено предприятие за клиент, това става в резултат на обществен конкурс. Просто нашите условия са по-добри. Например, за текущи сметки при нас ние плащаме годишна лихва от 1,5%. В Австрия получавате по 0,1%. В момента не повече от 8% от клиентите ни са държавни предприятия. В крайна сметка КТБ предлага голям набор от кредити с различни условия.

Това, което описвате, е борба за власт на бизнесмените в България.

Не става въпрос за борба за бизнес интереси. Аз не заемам пари на тези хора и не им дължа нищо. Тук става въпрос за бизнесмени, които се стремят да влязат в политиката. Защо Иво Прокопиев притежава „Икономедиа“? Ползва я като инструмент, за да защитава интересите си. Защо аптекарският бос Огнян Донев купи вестниците от концерна ВАЦ? Защото генерират голяма печалба? Не, защото Донев искаше да ги използва за собствените си политически амбиции.

Огнян Донев твърди, че е купил ВАЦ, за да противодейства на влиянието, което Вие сте придобил чрез финансирането на „Нова българска медийна група“.

Никога не съм използвал вестници, за да атакуват конкурентите ми.

Но изданията на „Нова българска медийна група“ започнаха да атакуват президента Плевнелиев.

Те го критикуват, когато защитава интересите на олигарсите, а не тези на обществото. Президентът не е свещена крава, той може да бъде критикуван.

Значи не сте насърчавал „Нова българска медийна група“ (НБМГ) за това?

Как? Не трябва да подценяваме журналистите. Те си имат свои становища, които често пъти се различават от позициите на ключови фигури от управлението. Аз не командвам никого, не се показвам по ТВ7.

Нека да погледнем по-отблизо медиите в България. Имаме банкер, който подкрепя „Нова българска медийна група, депутат, който с майка си държи голяма част от НБМГ, аптекарски бос и крупен бизнесмен, който понякога се чувства по-безопасно в Сингапур, отколкото в България. Сериозно, за каква свобода на медиите можем да говорим при това положение?

Обрисувахте една странна картина. Навярно в България има дори прекалено голяма свобода за медиите. В България на практика всеки може да каже всичко за всеки, без да се съобразява с каквито и да е правила. Критерият за обективност в нашата страна е „колко агресивно медиите нападат президента и правителството“. Вестниците обаче нямат съществено влияние върху общественото мнение в България. Телевизиите и интернет изданията са доста по-значими. По-голямата част от тези информационни сайтове принадлежат на „Икономедиа“ и се менажират от съпругата на президента. Тя дълго време беше директор в „Икономедиа“.

Бихте ли описали самия себе си като олигарх?

Ако под „олигарх“ се разбира човек с голям бизнес и добро материално състояние, ОК – значи съм олигарх. Но тогава Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън и Бернар Арно също са олигарси. Ако обаче под „олигарх“ разбираме човек, който с единия крак е в политиката и използва връзките си за облага на бизнеса си, значи със сигурност не съм олигарх.

Как се определяте политически?

Със сигурност не оглавявам банка на ГЕРБ, нито на БСП или ДПС. За мен най-важна е стабилността. Ще застана на страната на всяко правителство, което защитава националните интереси. Моите дейности биха могли да пострадат сериозно, ако страната не е стабилна.

В какво състояние е демокрацията в България, почти 25 години след падането на комунизма?

След тези 24 години хората са много разочаровани. Те очакваха, че нещата малко по малко ще се променят, но това не се случи. Някои все още си спомнят с носталгия за комунизма. Задачата на родните политици, както и на тези в Брюксел, е да намерят начин да подобрят състоянието на България. Изходът от кризата ще дойде след увеличение на покупателната способност на хората. Това може да се постигне чрез насърчаване на производството и износа ни.

Какво мислите за протестите в страната. Смятате ли, че хората имат причина да са на улицата?

Протестите започнаха от хората, които живеят на ръба на отчаянието. Започнаха от хора, които са крайно разочаровани. Както винаги, разбира се, някои партии се опитаха да „яхнат“ протестите, но също така и някои престъпници, които искат да предприемат действия срещу цялата политическа система.

Беше ли мъдро решението на Бойко Борисов да се оттегли преждевременно?

Той искаше да успокои напрежението на улицата. Правилно или неправилно – изборите ще покажат. Мисля, че ако беше останал на власт, протестите щяха да прераснат в кървави сблъсъци.

И все пак, не изглежда ли така, сякаш той се опитва да избяга от политическата си отговорност?

Лесно е да го критикуваме, щом не сме на негово място. Нещата са по-сложни. Да успокои хората на улицата бе част от неговите намерения. От друга страна, това е и част от стратегията за предстоящите избори.

Оставката му вдъхна нов живот на желанието за власт на кръга „Капитал“. Сега имаме временно правителство, назначено от президента. Мисля обаче, че този кабинет иска да запази влиянието си и след изборите. В действителност беше много трудно да се назначи правителство, което да е одобрено от парламента. Проучванията сочат, че големите партии за загубили доверието на хората и никоя партия няма шанс за парламентарно мнозинство след изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!