Фирмите на ГЕРБ падат на борсата, КТБ ще е добре и с новата власт

26 февруари 2013 в 18:10 9076 12

Божидар Данев, председател на БСК. Снимка: БГНЕС
Божидар Данев, председател на БСК. Снимка: БГНЕС

Акциите на фирмите, близки до властта са тези, които падат най-осезаемо на софийската фондова борса. Това коментира днес председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Компаниите, които отбелязаха най-бурен ръст при кабинета в оставка на ГЕРБ, са тези, при които поевтиняването е най-голямо, каза Данев. "Вижте строителния бранш например - как растяха цените им заради големите обществени поръчки и как падат сега. Това означава, че се очаква поне в първата година на бъдещото управление да нямат такива", посочи председателят на БСК.

Компаниите, чиито акции най-осезаемо поевтиняха на борсата в последните дни покрай политическата криза, са банките на групировката ТИМ - Централна кооперативна банка и Тексим банк. Днес акциите на ЦКБ паднаха с нови 8.43 % до 0.76 лв. Тексим, която се листна на борсата преди около 2 седмици с цел да набере капитал, пък продава едва по няколкостотин акции дневно  - в момента при цена малко над номинала от 1 лев.

Книжата на Първа инвестиционна банка, в която около 30% притежава Цеко Минев, председател на ски федерацията, днес също за пореден ден поевтиняват. Понижението им е с 3.26% до 1.75 лв. за акция.

Акциите на дружествата на ТИМ - като "Химимпорт" и "Зърнени храни България", също падат. Тези на "Химимпорт" днес поевтиняха с нови 8.7% до 1.175 лв., а на "Зърнени храни" - с 8.23% до 0.357 лв.

Най-големи обороти в последните дни на борсата правят акциите на Корпоративна търговска банка на банкера Цветан Василев. Днес бяха изтъргувани книжа на КТБ за около 7.5 милиона лева. Те са и сред малкото на борсата, които са на "плюс". Според Божидар Данев това е сигнал, че банката, приближена до последните две правителства, ще е в добри отношения и със следващото, което и да е то.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!