Фирмите на ГЕРБ падат на борсата, КТБ ще е добре и с новата власт

Последна промяна на 26 февруари 2013 в 18:10 8220 12

Божидар Данев, председател на БСК. Снимка: БГНЕС
Божидар Данев, председател на БСК. Снимка: БГНЕС

Акциите на фирмите, близки до властта са тези, които падат най-осезаемо на софийската фондова борса. Това коментира днес председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Компаниите, които отбелязаха най-бурен ръст при кабинета в оставка на ГЕРБ, са тези, при които поевтиняването е най-голямо, каза Данев. "Вижте строителния бранш например - как растяха цените им заради големите обществени поръчки и как падат сега. Това означава, че се очаква поне в първата година на бъдещото управление да нямат такива", посочи председателят на БСК.

Компаниите, чиито акции най-осезаемо поевтиняха на борсата в последните дни покрай политическата криза, са банките на групировката ТИМ - Централна кооперативна банка и Тексим банк. Днес акциите на ЦКБ паднаха с нови 8.43 % до 0.76 лв. Тексим, която се листна на борсата преди около 2 седмици с цел да набере капитал, пък продава едва по няколкостотин акции дневно  - в момента при цена малко над номинала от 1 лев.

Книжата на Първа инвестиционна банка, в която около 30% притежава Цеко Минев, председател на ски федерацията, днес също за пореден ден поевтиняват. Понижението им е с 3.26% до 1.75 лв. за акция.

Акциите на дружествата на ТИМ - като "Химимпорт" и "Зърнени храни България", също падат. Тези на "Химимпорт" днес поевтиняха с нови 8.7% до 1.175 лв., а на "Зърнени храни" - с 8.23% до 0.357 лв.

Най-големи обороти в последните дни на борсата правят акциите на Корпоративна търговска банка на банкера Цветан Василев. Днес бяха изтъргувани книжа на КТБ за около 7.5 милиона лева. Те са и сред малкото на борсата, които са на "плюс". Според Божидар Данев това е сигнал, че банката, приближена до последните две правителства, ще е в добри отношения и със следващото, което и да е то.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.08 2014 в 16:26

С Това КТБ вече става смешно,попаднах случайно на това анализче което ми хареса
http://www.newsline.bg/read_more.php?post=978

03.03 2013 в 22:28

Има хора от пишещите коментари тук, които - може би - са си направо за социалистическата Корея. Няма угод на марксистката номенклатура, роднините й и внуците й.
Ами една МЕДИЯ е затова - да информира! Като не ви харесва, не я четете, бе. Молете се, не да не стигнем под натиска на площадите до лустрацията, ами тоя народ да не се сети да си набави оръжие. Тогава, жална ви майка Роза Люксембург. И еврейския интернационал няма да ви спаси тогава.
А по-кротко казано: много пишете за Бойко, ама хич не пишете за Бойко; Данев - ченге, каааак! Данев чееенге? Точно подвластните псевдомедии спестявам едно, налагат друго.
Ако бях вярващ, щях да се надявам на възмездието - и синовете ще плащат за греховете на родителите си, както пише в Дебелата Книга. Понеже не съм - тайно ще се надявам, да има такова. Откъдето и да ви дойде.

03.03 2013 в 12:16

и вашите, и вашите, колкото и да си въртите никовете...

27.02 2013 в 11:29

Като сте захванали тая тема, защо не разгледате по-подробно високото кръвно на ББ? Ще е със същата полезна стойност.

27.02 2013 в 11:18

Offnews, що не се прекръстите на offгнус? Тръгнахте добре, ама почнаха да ви прозират интересите.

27.02 2013 в 10:07

Не знам даже един простичък закон като този за лустрацията дали ще стигне да изметем всичката смет от държавата си...

27.02 2013 в 09:50

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев е бил секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност, стана ясно след като новоизбраната Комисия по досиетата публикува днес на сайта си решенията от проверката на национално представените работодателски организации.

27.02 2013 в 09:47

Данев е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Генчев. Той
е бил вербуван през 1979 г. и е снет от отчет през 1990 г. За него в
архивите на бившите комунистически служби има собственоръчно написани
агентурни сведения, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен
служител, регистрационна бланка, два тома материали и др.

27.02 2013 в 08:49

Wattie, няма как да се случи. Банката е в чудесно състояние. Едва 15% от акциите на банката са на борсата, сам разбираш, че това е прекалено малка част, за да има заплаха.

26.02 2013 в 19:26

Съвсем нормални неща. Но особено ще се радвам ако Цеко фалира!