БСП: 2 мрлд. евро повече за земеделците са договорени 2006 г.

Нели Чолашка 12 февруари 2013 в 16:29 1426 0

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

2 млрд. евро повече за земеделските производители в следващия програмен период - 2014-2020 г., с които се хвали правителството на ГЕРБ, са договорени още през 2006 г., обяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Българските фермери стартираха с 25% от сумите, които получават фермерите например в Гърция и Франция, и всяка година получаваха увеличение с 5%, обясни Станишев.

Така се е стигнало да нарастване на парите за земеделците с 2 млрд. лв., а не защото правителството се е преборило за тази сума, категоричен е той.

"Правителството не успя да формулира своите цели, а отиде на преговорите с идеята "Каквото ни дадат, все е добре", твърди лидерът на БСП.

Евродепутатът Ивайло Калфин напомни, че през 2006 г. България е участвала в преговорите за бюджета на ЕС, но не е имала право на глас, а тази година вече имаме право на глас.

Като пропуск на правителството той отчита, че България не е договорила пари за слабо развитите райони, докато много държави ще получат между 1 млрд. и 1.8 млрд. евро по тази схема. Дори и Германия ще получи 710 млн. евро за слабо развити райони, обяви Калфин.

Той предупреди, че за следващия програмен период са заложени редица условия, при които могат да ни спрат финансирането (без парите за земеделците).

Едно от тях е висок дефицит в бюджета, който със сигурност ще имаме, ако привличаме инвестиции, смята Калфин.

Според БСП друг пропуск на ГЕРБ в преговорите за следващия програмен период е сумата, която ще получим за изваждането от експлоатация на 1-4 блок от АЕЦ "Козлодуй" - само 260 млн. евро при поискани 450 млн. евро. От левицата напомниха, че за изваждането на тези блокове от експлоатация ще са ни нужни над 800 млн. евро.

БСП ще иска анкетна комисия за високите сметки за ток и парно

Изцяло разбирам гнева на хората срещу високите сметки за ток и парно, а реакцията на правителството е неадекватна, обяви Сергей Станишев.

Според него проблемът е първо в липсата на контрол върху държавните и частни монополи и второ в замразяването доходите на хората през последните 4 години, което е довело да много завишени сметки, които българите не могат да плащат.

Той напомни, че БСП е била срещу приватизацията на ЕРП-тата през 2004 г. "По-лош от държавния монопол е частният монопол", уточни лидерът на БСП.

На въпрос на OFFNews защо тогава в неговия мандат не са били развалени или променени договорите, Станишев отговори, че тогава е имало контрол и доходите на хората са се увеличавали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови