Костов: Прахосаните пари за „Белене“ тежат върху сметките за ток

Елица Мартинова 11 февруари 2013 в 13:03 2935 15

Иван Костов. Снимка: БГНЕС
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

„2-та млрд. лева, инвестирани в проекта „Белене“, които изправиха НЕК пред фалит, са една от главните причини за протестите срещу ЕРП-тата. Това заяви на пресконференция в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите му инвестираните пари по проекта „Белене“ в момента се начисляват неправомерно върху сметките на потребителите.

Друг фактор, който допринася за високите цени според Костов, са лошите договори за газ с Русия.

„Друга важна причина са много лошите договори на БСП за цената на газа. Те превърнаха България в една от 5-те държави с най-скъп природен газ“, посочи тъмносиният лидер.

Според ДСБ правителството и контролните му органи са се превърнали в помощници на енергийните монополи.

„Правителството и неговите контролни органи – ДКЕВР, КРС, КЗП и КЗК, са съучастници при ограбването ни от монополите. Вместо да защитават интересите на хората, те станаха инструменти на монополите“, категоричен бе Костов, като подчерта „че контролните комисии не знаят защо съществуват“.

От ДСБ са категорични, че протестите в неделя са плод на напрежение, натрупвано с години.

„Никой не знае докъде може да ексалира гражданското неподчинение на хората. Те излязоха на улиците, за да заявят категорично, че ще се борят срещу монопола, който правителството подкрепя от началото на мандата си“, обясни Костов, като допълни, че това от години е основен въпрос за ДСБ.

Решението на проблема тъмносиният лидер вижда в „драстичната променя на формулата за ценообразуване и бързо налагане на новите правила“.

От ДСБ предлагат реформа на енергийния пазар чрез създаването на енергийна борса и конкуренция при доставките на електроенергия за фирмите. Според тях трябва да остане регулирана единствено цената на ток за частните потребители.

Тъмносините смятат още, че смяната в състава на контролните комисии е абсолютно наложително. Те предлагат членовете на ДКЕВР да се избират от парламента, „за да не е пряко подчинена на премиера“.

Според Иван Костов има нужда от нов регламент, който да задължи ЕРП-тата да доставят външни услуги само чрез публични търгове, които да подлежат на строг контрол от ДКЕВР.

Лидерът на ДСБ бе категоричен, че високите сметки на гражданите са следствие от кражбите в електропреносната мрежа.

„Крайно време е кражбите в електропреносната мрежа да бъдат поемани от печалбата на ЕРП-тата, а не от отделните граждани. Потребителите не са тези, които имат право и задължение да се борят с тези кражби, за да се начислява на техен гръб загубеното“, отсече Костов.

Той бе категоричен, че сагата „Будагейт“ е поредната PR акция на управляващите, която цели да отклони вниманието на гражданите от съществените въпроси в страната.

„Гражданското неподчинение на хората е пробив на политическото на улицата. Пробив през скандала „Буда“ и през всички PR акции“, смята тъмносиният лидер.

Той обеща, че на предстоящите консултации с президента представителите на „Синята коалиция“ ще засегнат приоритетно въпроса с гражданските протести и високите януарски сметки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!